Mercedes-Benz i přes protichůdné spekulace letos vyrobí 50 000 kusů EQC

Mercedes-Benz i přes protichůdné spekulace letos vyrobí 50 000 kusů EQC
  • Mluvčí Daimleru vyvrací spekulace o nedostatečné kapacitě produkce modelu EQC
  • Údajně letos vyrobí kolem 50 000 kusů, i když se diskutovalo jen o 30 000
  • V zemích Severní Ameriky se začne EQC prodávat až na začátku roku 2021

Nové plně elektrické SUV od Mercedesu bylo představeno už předminulý rok v září, a jelikož se jedná o debut značky na poli elektromobility, vzbudilo velká očekávání. Zároveň se po dlouhé době jedná o vůz, který designově stále křičí jméno své automobilky, ale také přináší nové prvky. O rok a pár měsíců od odhalení déle to s novým Mercedesem a jeho dostupností stále nevypadá zrovna růžově. Nepomáhají tomu i průměrné recenze a v poslední době také spekulace o problémech s výrobou viz autoblog.com. Ty však nyní Daimler, pod který Mercedes spadá, rázně vyvrátil.

Mercedes EQC - tvrdá konkurence pro Audi e-tron a Jaguar I-PACE?

Na internetu se objevila zpráva, která rozpoutala diskuzi mezi fanoušky elektromobilů. Deník Manager Magazin totiž informoval o tom, že Daimler byl nucen redukovat výrobu EQC, protože společnost LG Chem, která mu dodává baterie, nezvládne vyrobit tolik článků. Kvůli tomu se mělo letošní plánované číslo 60 000 vyrobených EQC zmenšit na 30 000. Deník vycházel také z toho, že automobilka v minulém roce chtěla prodat přes 25 000 kusů, ale zvládla vyrobit pouhých 7 000.

Mluvčí Daimleru, Joerg Howe, tuto situaci pro autoblog.com okomentoval takto: „Daimler plánuje v roce 2020 vyrobit kolem 50 000 kusů vozu Mercedes-Benz EQC.“ Zároveň předseda pracovních odborů této firmy, Michael Brecht, řekl, že primární důvod, proč má automobilka problémy s výrobou, je, že Tesla odkoupila společnost Grohmann Engineering, která pro Mercedes-Benz měla vyvíjet technologie, se kterými by byl schopen si baterie stavět sám. Teď musí spoléhat na externího dodavatele v podobě LG Chem.

EQC se potýká s nejedním problémem: například, když minulý říjen Daimler identifikoval defekt šroubku v diferenciálu a musel několik modelů vzít zpět od majitelů, o čemž informoval reuters.com. Zároveň se automobilka potýká s produkčními problémy v zemích Severní Ameriky, a proto posunula datum zahájení prodejů až na příští rok. Spekuluje se také o tom, že se nejedná o mechanický problém, ale spíše o malý zájem ze strany veřejnosti kvůli tamní oblíbenosti Tesly a nastávajících elektrických pickupů, jak píše theverge.com.

Technické parametry Mercedes-Benz EQC 400 4Matic

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 762 × 1 884 × 1 624 mm, 2 425 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon300 kW, 408 koní, točivý moment: 765 Nm
Baterie88 kWh (80 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 110 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 20,1 kWh / 100 km, dojezd: 454 km
Cena od1 929 950 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze