Mercedes umí na dálku odemknout u elektrického EQC větší dojezd

Mercedes umí na dálku odemknout u elektrického EQC větší dojezd
  • Mercedes EQC jsme si poprvé vyzkoušeli v Norsku a tento týden jsem za volat usedl také v České republice
  • Podobně jako Tesla, tak i Mercedes umí odemknout plnou kapacitu baterie

Mercedes v těchto dnech uvádí na český trh svůj první plné elektrický model EQC z nové série EQ. Vychází ze spalovacího modelu GLC a jde o prémiové SUV střední třídy. My jsme si nový elektromobil mohli vyzkoušet například již v  Norsku, určitě se tak podívejte na naše dojmy.

Projeli jsme se v Mercedesu EQC. Jaké jsou naše dojmy?

Jak víte z našich dojmů a představení, elektromobil disponuje baterií s využitelnou kapacitou 80 kWh. Tu reálnou však Mercedes nesděluje. Podle našich zjištění u místního zastoupení by však měla činit 88 kWh. Poměrně velké rezervě odpovídá i vysoký nabíjecí výkon i na samém konci nabíjení při dosažení téměř plného nabití. Ještě při 97 % auto nabíjí výkonem 31 kW.

Zajímavostí také je, že pracovníci Mercedesu na infolince umí majiteli EQC elektronicky na dálku odemknout větší dojezd. Jde však pouze o nouzový úkon v případě, že se baterie takřka/úplně vybije. V  takovém případě stačí přes palubní infotainment kontaktovat infolinku Mercedes, která situaci vyhodnotí a pokud je v rozumném dosahu několika kilometrů umístěna nabíjecí stanice, u které by bylo možno auto nabít, odblokuje ještě několik procent kapacity baterie tak, aby bylo možno dojet k ní. Toto odemčení však vždy podléhá vyhodnocení aktuálního stavu baterie a nabíjecí infrastruktury v  okolí.

Tento přístup je bezesporu zajímavý a může mírně rozptýlit obavy některých potenciálních majitelů ze situací se zcela vybitou baterií. Na druhou stranu to ukazuje, že je rezerva mezi reálnou a využitelnou kapacitou baterie relativně velká a otázkou zůstává, proč Mercedes „neodemkl“ vyšší dojezd už ve standardní konfiguraci.

Mercedes-Benz EQC budeme v  průběhu září na fDrive.cz podrobně testovat. Pokud vás cokoliv zajímá, napište nám vaše dotazy do diskuze.

Technické parametry Mercedes-Benz EQC 400 4Matic

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 762 × 1 884 × 1 624 mm, 2 425 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon300 kW, 408 koní, točivý moment: 765 Nm
Baterie88 kWh (80 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 110 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 20,1 kWh / 100 km, dojezd: 454 km
Cena od1 929 950 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze