K čemu je dobrý blockchain, který Toyota testuje v autech?

K čemu je dobrý blockchain, který Toyota testuje v autech?
Fotografie: toyota.cz
  • Blockchain by se dal jednoduše popsat jako decentralizovaná účetní kniha
  • Podle Toyoty blockchain může přispět k férovému jednání a bezpečnější komunikaci ve firmách

Toyota začala testovat možnosti praktického využití technologie blockchainu v automobilovém průmyslu. Nedávno vytvořené oddělení Blockchain Lab potvrdilo přínos technologie pro spolehlivost vozidel, provádění transakcí mezi vozidly i propojení aut se službami mobility. Blockchain ale přispěje i k lepšímu propojení celého automobilového průmyslu, kdy umožní pracovat dodavatelům, výrobcům i prodejcům na stejné platformě.

Blockchain je zjednodušeně řečeno decentralizovaná účetní kniha, do které se zapisují operace s položkami v online prostředí. Lze si ji představit přibližně jako sdílený online dokument, který může upravovat skupina osob. Namísto jeho kopírování stále dokola mají všichni souběžný přístup k témuž materiálu. Všechny změny se zaznamenávají a jsou viditelné, takže nehrozí žádné nebezpečí podvodného jednání. To umožňuje otevřenější a přitom bezpečnější komunikaci ve firemním prostředí.

Příležitost pro Woven City

Společnosti Toyota Motor Corporation a Toyota Financial Services Corporation vytvořily virtuální organizaci napříč celou skupinou, která postupně uvedla demo projekty k prokázání významu technologie a globální spolupráci s obchodními jednotkami. Skutečnou testovací půdou v rámci vývoje technologie blockchainu by se mohla stát lokalita Woven City, o které Toyota informovala letos v lednu.

Vylepšené služby

Firma ve spolupráci s vlastními externími skupinami již loni v listopadu prováděla zkoušky zaměřené na zákazníky i vozidla. Jedna z iniciativ se zaměřila na zvyšování pohodlí zákazníků prostřednictvím sdílení identifikačních údajů a digitalizace kontaktů pro lepší správu osobních dat.

Cestou shromažďování a využívání informací napříč životním cyklem vozidel vznikly nové nebo vylepšené služby pro vozidla. Byly navrženy procesy pro dodavatelské řetězce s cílem zvyšovat efektivitu a vysledovatelnost na základě ukládání a sdílení informací o výrobě dílů a jejich dopravě.

Nasazení u partnerských firem

V blízké budoucnosti Toyota Blockchain Lab plánuje rozšiřovat partnerskou spolupráci. Cílem je využít nejrůznějších možností technologie blockchainu a urychlit iniciativy zavádění ve firemním prostředí. To bude zahrnovat mj. další zkoumání potenciálních aplikací a podporu poloprovozních zkoušek s příslušnými podniky, nebo možnosti vyhodnocování nefunkčních dílů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze