Honda připravuje elektrickou dodávku za 200 000 korun

1
Honda připravuje elektrickou dodávku za 200 000 korun
Fotografie: Honda
  • Novinka dorazí v roce 2024 a bude vycházet ze současného modelu N-VAN
  • Půjde o miniautomobil z kategorie kei cars
  • Vozit bude pasažéry i velké náklady

Honda reaguje na rostoucí poptávku a pro domácí trh připravuje velké malé překvapení. V roce 2024 uvede v Japonsku elektrickou verzi malinké dodávky odvozené ze stávajícího spalovacího modelu N-VAN. Ten na trh přišel v roce 2018, zaujal chybějícím B-sloupkem a takřka dokonale geometrickými tvary dokonale vyplňujícími rozměrová omezení pro tzv. kei cars, tedy daňově zvýhodněná minivozítka pro přeplněná japonská města. Je tedy dlouhá necelých 3,4 m, široká méně než 1,5 m, zato vysoká téměř dva metry. Na estetiku si nehraje, ale nabízí řadu chytrých variabilních řešení.

Honda zatím nezveřejnila technické údaje, pochlubila se však cílovým dojezdem 200 km. Technika bude zřejmě nízkonákladová, protože automobilka slibuje startovní cenu milion jenů, což je po přepočtu méně než 200 000 Kč! Přepokládáme, že domácí konkurence se nenechá zahanbit, a tak by se Japonsko mohlo stát dějištěm další zajímavé kapitoly v demokratizaci elektromobility. Netřeba totiž pochybovat, že by o podobný vůz byl zájem i v evropských městech, pokud by se výsledná cena po překonání celních bariér nevzdálila od té japonské příliš daleko. Ostatně Honda plánuje začít s elektrifikací svého portfolia právě v tomto tržním segmentu.

Diskuze ke článku
Radovan Burkovič
Radovan Burkovič
Naposledy upraveno: 10. 12. 2022 19:39
Tak tohle mělo Mitsubishi na podvozku s Mitsubishi i-Miev už před 10 lety. Malá šikovná dodávka pro 2-4 lidi, krabice, v rámci příslušenství kompletní stanový program pro napojení na záď a bok vozidla, aby se z něj stal stánek. No a v přepočtu za 20 tis. Kč ještě vybíječ k napojení na CHAdeMO zásuvku, který autu na místě simuloval motor a baterie (bohužel stále jen 16 kWh jmenovitých a 14,6 využitelných) dodávala jejich 100V 15A libovolnému zařízení ve stánku. V propagačních materiálech byl stánek s kávovarem a malým chladicím boxem na zákusky a pak taky květinářství s chladícím boxem na kytky. Pokud to dokáže Honda zreplikovat včetně příslušenství a dát do toho 40 kWh baterku, mohlo by to být použitelné pro řemeslníky i stánkaře. Fakticky baterka na kolečkách.
A něco z japonských stránek najdete na mitsubishi-motors.co.jp a pak dle obrázků nabídky aut. EK Wagon je elektrický, Town Box spalovací, ale vzhledově blíže tomu, co se kdysi nabízelo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze