Formule E se vrací do Monaka, na plnohodnotný okruh

2
Formule E se vrací do Monaka, na plnohodnotný okruh
Fotografie: Formule E
  • Poprvé v historii se závody Formule E uskuteční na plné verzi okruhu v Monaku
  • Lehce upraveny byly pouze zatáčky 1 a 11
  • Až doposud závodilo na zkráceném okruhu

Navzdory omezením v souvislosti s COVID-19, která v posledních týdnech ve Francii a nedalekém Monaku ještě zpřísnila, vedení Formule E i nadále počítá s plánovaným závodem v Monte Carlu. V předchozích třech případech, kdy se slavnými ulicemi elektrické formule proháněly, byla využita zkrácená konfigurace trati. Hned za první zatáčkou Sainte Devote jezdci uhýbali doprava a pokračovali mírně dolů k napojení na šikanu Nouvelle.

Pro letošní ePrix se pořadatelé rozhodli pro tradiční konfiguraci trati, která je používána i vozy F1. Tento krok jim umožnila především druhá generace aut, která se vyznačuje zvýšeným výkonem a prodlouženým dojezdem. Přesto okruh pro Formule E bude mírně odlišný. Kosmetickou změnu evidujeme v první zatáčce, kde dojde k rozdílnému poskládání obrubníků. Jedná se přitom o návrat k prapůvodnímu rozložení z roku 1929. Podobně bude upraven i nájezd do šikany Nouvelle.

„Jsem rád, že v Monackém knížectví uvidíme Formuli E znovu. Je v DNA šampionátu závodit na městských tratích a Monako je jednou z nejikoničtějších tratí vůbec. Série má vlastní identitu, proto jsme společně s vedením Formule E a ACM navrhli tuto konfiguraci na míru, která tak vyhovuje jejím zvláštnostem,“ konstatoval v oficiálním prohlášení Jean Todt, prezident FIA.

„Vidět závody Formule E na delší verzi nejhistoričtějšího okruhu na světě, bude to pro šampionát další velký milník. V mnoha ohledech je tento okruh jako stvořený pro Formuli E. Je to rychlá a úzká trať s dobrými příležitostmi pro předjíždění, která jezdce otestuje z pohledu energetického managementu,“ hovořil o novince Alberto Longo, šéf Formule E.

Závody elektrických formulí jsou naplánovány na 8. května. Ještě před tímto termínem se zde představí historické F1 a ke konci května sem zavítá i tradiční kolotoč F1.

Monako ePrix okruh
Plnohodnotná verze monackého okruhu pro účely závodů Formule E
Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
:-) už se těším jak malé děcko... přeci jen BEV je auto do města, tak je to do Monackého knížectví jako dělané ;-) Chci vidět ty časy na okruhu a jak se ty těžké formule budou držet ve stopě, jak budou rešené výměny v boxech a vůbec... konečně trošku něco jiného v tomhle sportu.
Josef Nekvinda
Naprostý souhlas. Ty časy bych počítal, že budou okolo 15 sekund pomalejší než v případě F1. Tedy nějakých 1m 27s, něco takového. S ohledem na to, že jsou ale FE o cca 200 kg těžší než vozy F1 a v obrovské míře rekuperují energii, pak si myslím, že to není vůbec špatný počin.
Co myslíte tou výměnou v boxech?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze