Elektromobil vyrábějící pitnou vodu ze vzduchu, Ford e-Transit Custom a další

fNews #191
Elektromobil vyrábějící pitnou vodu ze vzduchu, Ford e-Transit Custom a další
Fotografie: Mullen Automotive
  • Elektromobil Mullen Five EV z Mississippi vyrobí pitnou vodu ze vzduchu
  • Ford představil menší elektrický Transit s názvem e-Transit Custom
  • Vyzkoušeli jsme elektromobily Volkswagen ID. Buzz a Kia Niro EV

Vítejte na fDrive.cz u 191. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme na elektromobil, který vyrábí pitnou vodu. Dále se zastavíme u nové elektrické dodávky Ford e-Transit Custom a nakonec vyzkoušíme Volkswagen ID. Buzz a Kiu Niro EV.

fNews #191 – Elektromobil vyrábějící pitnou vodu ze vzduchu, Ford e-Transit Custom a další novinky

Podcast v audio formě

Často začínáme v Americe a nejinak tomu bude i dnes. I když tentokrát se podíváme na automobilku Mullen z Mississippi, takže výjimečně nezačneme v Kalifornii. Tato automobilka totiž nedávno představila studii elektrického crossoveru Mullen Five EV. Jelikož parametry třeba Teslu Model X Plaid nepřekoná, musela přijít s něčím navíc. Díky spojení s izraelskou společností Watergen prý tento vůz, který má na trh přijít v roce 2024, bude umět vyrobit až 5 litrů pitné vody denně ze vzduchu. Co na to říkáte? Zdá se vám to jako praktická funkce u auta?

Za další novinkou se již přesuneme do Evropy. Konkrétně do Turecka, kde se bude vyrábět nový Ford e-Transit Custom. Tam se vyrábí i současný Transit Custom, který je k dispozici také jako plug-in hybrid, ale elektrický Transit je novým modelem. Konkurenty pak strčí do kapsy výkonem, dojezdem i užitnými vlastnostmi. Tato elektrická dodávka totiž uveze až 1 100 kg a může táhnout až dvoutunový přívěs. K dispozici bude v užitkové i osobní verzi.

Nakonec se virtuálně projedeme se dvěma novinkami. První je dlouho očekávaný Volkswagen ID. Buzz, se kterým jsem jezdil v Dánsku a Švédsku a hodnotím jej jako velmi povedené auto. Moc se těším, až si ho vyzkouším pořádně a v Česku. Tou druhou je nová Kia Niro EV, jejíž technika pohonu sice vychází z předchozí generace, ale přichází se spoustou zajímavých překvapení. Tou jezdil Martin Pultzner a pokud vás první jízdní dojmy s těmito auty zajímají, naleznete je na fDrive.cz jako článek i video.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze