Čínský elektromobil BYD velikosti Tesly Model S bude stát okolo milionu Kč

Čínský elektromobil BYD velikosti Tesly Model S bude stát okolo milionu Kč
Fotografie: greencarreports.com
  • Cena tohoto luxusního sedanu v Číně má být v přepočtu 911 tisíc Kč
  • BYD Han EV bude využívat lithium-železo-fosfátovou baterii
  • Zrychlení na 100 km/h zvládne pod 4 sekundy, nabídne dojezd až 605 km a zajímavé technologie

Čínský BYD, čtvrtý největší výrobce aut do zásuvky na světě, představil novou vlajkovou loď BYD Han EV a jde o luxusní sedan velikosti Tesly Model S. Do prodeje půjde v Číně již tento měsíc. Velkým a zároveň příjemným překvapením byla avizovaná cena okolo 40 tisíc amerických dolarů, tedy v přepočtu 911 tisíc Kč. Informaci o tom přináší greencarreports.com.

Model Han EV má pohon předních kol, nebo pohon všech kol a zrychlení z 0 na 100 km/h zvládne za 3,9 sekundy ve variantě AWD, tedy s pohonem všech kol. Může se také pochlubit brzdnou dráhou ze 100 km/h pouhých 33 metrů díky tomu, že má systém Bosch pro přesné brzdění, takže i v tomto parametru může konkurovat sedanům Tesla nebo BMW. Zdá se tedy, že na pohonu ani bezpečnostních technologiích BYD nešetřil. Co tedy stojí za příznivou cenou?

BYD Han EV má lithium-železo-fosfátovou baterii

Jde o první vůz BYD, který využívá novou lithium-železo-fosfátovou baterii s názvem Blade. Výrobce doufá, že ji bude dodávat i jiným světovým výrobcům automobilů. BYD v loňském roce spojil své síly s Toyotou pro vývoj elektromobilů v Číně, takže to může být začátek. A právě baterie může být klíčem k nízké ceně, protože jde pravděpodobně o podobnou technologii bezkobaltových baterií, kterou připravuje i Tesla. I ta tyto baterie vyvíjí v Číně a hodlá prodávat zpočátku právě na zdejším trhu.

BYD také vzhledem ke své velikosti nenabídne tak velkou baterii jako například zmíněná Tesla Model S. Měl by mít v nabídce baterie o kapacitě 77 kWh a 65 kWh a dojezd by měl být 605 km, respektive 505 km dle NEDC. Podle EPA nebo WLTP, které jsou reálnější, to bude méně, ale i tak by to mělo většině řidičů na běžné jízdy stačit.

BYD se pravděpodobně pokusí prorazit i mimo Čínu

Předpokládá se, že se BYD pokusí s tímto modelem prorazit i v Evropě a USA, což by se mu díky příznivé ceně mohlo podařit. U nás bude cena určitě o DPH vyšší, pokud se zde bude prodávat, ale i cca 1,1 milionu Kč včetně DPH by bylo na auto této velikosti a parametrů výborných.

Technické parametry BYD Han EV

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 995 × 1 910 × 1 495 mm, 2 325 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon380 kW, 517 koní, točivý moment: 700 Nm
Baterie88 kWh (85,4 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 120 kW, palubní: 6,6 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 18,5 kWh / 100 km, dojezd: 521 km
Cena od1 700 000 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze