Chystá se další výhoda pro elektromobily. V Česku nemají platit za dálnice

5
Chystá se další výhoda pro elektromobily. V Česku nemají platit za dálnice
  • Mělo by se tak stát v roce 2020 nebo 2021
  • Slevu dostanou vozidla na zemní plyn a biometan
  • Návrh nyní bude projednávat Poslanecká sněmovna a Senát ČR

Majitelé elektromobilů se v některých českých městech mohou těšit z některých výhod. Například po celé Praze je velmi oblíbená možnost parkovat na modrých zónách zdarma, což znamená úsporu i desítky tisíc korun ročně. V přípravě je nyní pro roky 2020 nebo 2021 i první celorepubliková výhoda, a to používání dálnic zdarma pro majitele elektromobilů.

Návrh na změnu zákona o provozu na pozemních komunikacích již schválila vláda a nyní o něm bude rozhodovat Parlament. Dálniční známku nebo jejich obdobu nebudou potřebovat elektromobily, a to včetně těch vodíkových. Podmínkou bude pouze osazení vozu speciální registrační značkou (RZ, dříve také SPZ) pro elektromobily a hybridy s emisemi do 50 gramů CO2 na kilometr, kterou je možno pořídit od dubna. Úlevu 1 000 Kč z běžné ceny dálničních známek pak získají vozidla na zemní plyn a biometan, což je více než se původně předpokládalo.

Nabíjecí stanice ČEZ u dálnice D1
Nabíjecí stanice u dálnice D1

Jak jsme vás informovali dříve, chystá se i elektronizace dálničních známek, a to od roku 2021. Díky tomu by mělo být možné si koupit například zlevněnou dálniční známku jen pro určitý kraj.

Ježdění pro dálnicích zdarma bude pro majitele elektromobilů jistě vítanou výhodou. Vzhledem k vyšší pořizovací ceně elektromobilů bude novinka znamenat úsporu 1 500 Kč ročně po dobu provozu vozidla a snížení celkové přepočtené ceny elektromobilu.

Diskuze ke článku
CarlosEV
o to jsem četl už na konci roku 2017, uběhlo 1.5 roku a stále nic...já už těm věčným slibům nevěřím
Jan Senko
No ja doufam ze ta specialni znacka nebude PODMINKOU. Mam auto registrovano v zahranici, a tedy ceskou specialni znacku mit nemuzu. To by byla nepekna diskriminace.
Jindra
Nechápu proč by měli mít baterky něco zadara.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze