Nejde o aprílový žertík: od 1. 4. mohou mít elektromobily v ČR speciální značku

2
Nejde o aprílový žertík: od 1. 4. mohou mít elektromobily v ČR speciální značku
Fotografie: ČEZ
  • Žádat o ně mohou majitelé nejen elektromobilů, ale také plug-in hybridů
  • Podmínkou je hodnota CO2 nižší než 50 g/km

Elektromobil dnes není úplně jednoduché poznat. Takový Nissan Leaf nebo Hyundai Ioniq jsou sice poměrně netypická auta, ale Volkswagen e-Golf pozná opravdu jen fanoušek. Nově však identifikovat elektromobil bude o poznání snazší, a to pomocí registrační značky. Od 1. dubna o ni mohou žádat majitelé elektromobilních a hybridních aut, je-li hodnota CO2 v kombinovaném provozu nejvýše 50g/km, a aut na vodíkový pohon, a to buď při registraci nového vozidla, nebo i zpětně. V budoucnu značka usnadní parkování v zónách placeného stání.

Volkswagen e-Golf (2017)

Tyto požadavky budou řešeny na pracovišti registru vozidel odboru dopravně-správních činností Magistrátu hl. m. Prahy v Praze 4, Na Pankráci 1685/17 a 19. Registrace takového vozidla s přidělením značky série EL bude bezplatná, stejně jako přidělení výměnou za původní registrační značku. Úřad značku vydá do patnácti dnů ode dne podání žádosti. Majitelé či provozovatelé elektromobilů nemusí o novou speciální registrační značku žádat povinně, na autech může zůstat i ta původní. Nová značka však brzy umožní elektromobilům bezplatné parkování v zónách placeného stání i bez registrace, která je v současné době pro umožnění bezplatného parkování potřeba, a to po zaplacení poplatku 100 korun.

Naším cílem je omezování emisí z dopravy, a proto podporujeme zvýhodnění aut s alternativním pohonem. Jejich bezplatné parkování v zónách placeného stání je jednou z možností, jak řidičům těchto vozů pohyb po městě usnadnit,“ upřesnil náměstek pražského primátora Adam Scheinherr.

Praha také chystá posílení stávající sítě nabíjecích stanic. Do konce roku 2019 by mělo být v pražských ulicích vybudováno padesát rychlonabíjecích a devět středně rychlých nabíjecích bodů. Touto výstavbou dojde ke zpětinásobení stávajícího počtu rychlonabíjecích stanic na území hlavního města. Koordinaci projektu má na starosti společnost Operátor ICT, která v metropoli zastřešuje zavádění Smart Cities technologií.

Diskuze ke článku
Carlos
Praha chystá 50 rychlonabijecich stanic čím dojde k petinasobeni počtu...aha takže teď je v Praze pouze 10 rychlonabiječek...to asi ne že jo ?
Láďa_MIEV
Z napsaného bych chápal, že musím jet pro EL...... až do Prahy. To snad NE?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze