O značky pro elektromobily je v Česku zájem. Víme, kolik se jich rozdalo

O značky pro elektromobily je v Česku zájem. Víme, kolik se jich rozdalo
  • O speciální značku projevilo zájem už přes 800 lidí
  • Očekává se mnoho tisíc vydaných značek
  • Pro elektromobily a hybridy se speciálními značkami se chystají výhody

Od 1. dubna mohou majitelé elektromobilů a hybridů s limitem vypouštěných emisí pod 50 gramů CO2/km žádat o speciální registrační značky začínající písmeny EL. Ty umožní snadné rozpoznání elektrických a nízkoemisních vozidel v provozu a také možnost zavádět pro taková vozidla různé výhody.

První plánovanou výhodou v celostátním rozsahu bude užívání dálnic zdarma. Zjednodušeně: vozy se značkou začínající na EL si nebudou muset kupovat dálniční známky. Další výhody připravuje jak stát, tak jednotlivá města. Příkladem je umožnit využívání pruhů pro MHD také majitelům elektromobilů. Pro snadnou identifikaci takto oprávněných aut poslouží právě nové registrační značky.

Tesla Model 3

Jak oznámil náměstek Ministerstva průmyslu a obchodu Eduard Muřický na konferenci čisté mobility v Loučni, které se redakce fDrive.cz účastnila, o speciální registrační značky je zájem. Za měsíc o ně požádalo přes 800 majitelů, což ministerstvo dopravy překvapilo. Momentálně se na ně v některých regionech několik dnů čeká. Celkově se očekává několik tisíc žádostí.

Bohužel se lze dle našich informací již setkat se zneužíváním systému. Někteří majitelé čistě spalovacích aut chtějí také využít výhod pro elektromobily i hybridy a platí si za značky na přání začínající písmeny „EL“. Při rychlé identifikaci projíždějících aut bez nahlédnutí do registru si tak dopravní policie bude myslet, že jde o elektrické vozidlo a například užívá speciální pruh oprávněně. Možnému zneužívání pomůže pouze změna prováděcí legislativy pro značky na přání, které jsou pro zájemce o speciální značky pro elektromobily zatím zapovězeny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze