Nové stavby budou muset mít dobíječky pro elektrická auta

1
Nové stavby budou muset mít dobíječky pro elektrická auta
Fotografie: ČEZ
  • Nové firemní garáže budou mít jednu dobíječku a přípravu pro vybraná místa
  • Bytové domy nad 10 parkovacích míst musí mít přípravu pro všechna místa

Přesně 12. listopadu 2021 vstoupí v účinnost novela vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby z dílny Ministerstva pro místní rozvoj. Tato novela zavádí v platnost různé směrnice a nařízení Evropského parlamentu a Rady o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva nebo o energetické náročnosti budov. Konkrétně se jedná o úpravu dobíjení elektrických vozidel, motorek a lodí nebo plnění vozidel, která spalují vodík, CNG nebo LNG.

Firemní parkoviště jedna dobíječka a příprava, bytový dům příprava pro každé místo

Pro auta na zemní plyn se mění „jen“ ČSN u takové čerpací stanice a rozšiřuje se možnost plnit zemním plynem i lodě, což je posun k lepšímu ovzduší. Zásadní je však změna ve vybavení staveb dobíjecími stanicemi, což je §48b této vyhlášky. U nových staveb nebo změny dokončené stavby, která má více než 10 parkovacích stání, kromě staveb pro bydlení, musí být nově povinná jedna dobíjecí stanice pro elektromobil a příprava pro dobíjecí stanici na každé páté parkovací stání. Pokud se však jedná o změnu stavby nebo zcela novou stavbu bytového domu s více než 10 parkovacími stáními, tak pro tuto stavbu začne platit povinnost instalace kabelů pro pozdější montáž dobíjecí stanice pro každé parkovací místo. Tato povinnost platí pro podzemní i nadzemní hromadné garáže v budově, stejně jako pro parkovací místa fyzicky sousedící s budovou.

Diskuze ke článku
Zdeněk Paldus
Zdeněk Paldus
Nemůžu si pomoct ale zase si to všechno protiřečí. V tomto článku se píše, nabíjecí místo v garáži a to i v podzemní a v jiném článku se píše, jak je nebezpečné nabíjet auto přes noc a v garáži, kvůli možnému požáru. Teď to zase vypadá, že si dělá někdo z lidí srandu. Jsem rád, že mám auto papající benzin. Jinak bych na ty eurošaškárny musel pojít.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze