Za používání elektromobilu na služební cesty dostanete vyšší náhrady

Za používání elektromobilu na služební cesty dostanete vyšší náhrady
Fotografie: Renault
  • Vyhláška změnila výši náhrady z 4,10 na 6,00 Kč za 1 kWh
  • Změna je pro firmy účinná od 12. 3. 2022

Pro rok 2022 byla předchozí vládou schválena vyhláška č. 511/2021 Sb. stanovující cestovní náhrady za užívání firemního elektromobilu. Tato vyhláška však nereflektovala zvyšující se ceny paliva, hlavně elektrické energie na evropských trzích, a stanovila tak částku 4,10 Kč za dobitou kWh do elektromobilu. Díky různé intervenci u Ministerstva práce a sociálních věcí se však podařilo realizovat změnu této částky prostřednictvím nové vyhlášky č. 47/2022 Sb.

Nová vyhláška byla vytvořena 8. března 2022, ministr práce a sociálních věcí pan Marian Jurečka ji podepsal a následně předložil ke schvální. Platnost a vyhlášení bylo 11. 3. 2022 a finálně účinná je od 12. 3. 2022. Ve stručnosti od 12. 3. 2022 se zvyšuje průměrná cena za 1 kWh elektřiny pro elektromobily ze 4,10 na 6,00 Kč.

Dá se platit i více dle účtenky

Ovšem je tu jedna podstatná výjimka, kdy zaměstnanec může předložit doklad v cenách, za jaké elektřinu do firemního elektromobilu skutečně zakoupil, pokud je z dokladu patrná souvislost s pracovní cestou, například časová osa během cesty. Pokud zaměstnanec tankoval vícekrát, může cenu dokládat více nákupními doklady, cena pro účely vyplacení cestovní náhrady se pak vypočítá aritmetickým průměrem zaměstnancem prokázaných cen. Jestliže však zaměstnanec hodnověrným způsobem cenu pohonné hmoty zaměstnavateli neprokáže, použije zaměstnavatel pro určení výši náhrady stanovenou právě vyhláškou. Tento postup stanoví § 158 odst. 3 zákoníku práce.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci fosilních paliv

Neoficiální informace z kuloárů hovoří o tom, že pokud se ceny fosilních paliv (Natural 95, Natural 98 a Nafta) budou držet delší dobu na současných hladinách, má přijít i v této oblasti stanovování firemních náhrad také určitá změna sazebníku. Na to si však budeme muset ještě nějaký čas počkat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze