Elektromobily by nemusely od roku 2021 platit za dálniční známku

5
Elektromobily by nemusely od roku 2021 platit za dálniční známku
  • Nově bude mít dálniční známka elektronickou podobu
  • Zvýhodněné ceny budou mít auta na vodík i CNG a některé hybridy

Blýská se na lepší časy. Jak píše ct24.cz, novela zákona ohledně elektronických dálničních známek dnes prošla Poslaneckou sněmovnou a vše je tak na dobré cestě opustit dálniční známky, jak je známe dnes.

Volkswagen e-Golf (2017)

Elektronická dálniční známka má začít fungovat od roku 2021. Příští rok si tedy budeme naposledy kupovat dálniční známku ve fyzické podobě. Platba se má provádět přes webové rozhraní, nebo aplikaci. Skvělou zprávou však je, že za využívání dálnic nebudou muset platit majitelé elektromobilů. Zvýhodněné ceny budou mít auta na CNG, vodíková auta a také některé hybridní modely.

Identifikace, zda daný automobil má zaplacenou dálniční známku či nikoli, bude probíhat u mýtných bran. „V provozu na zpoplatněných pozemních komunikacích bude možné prostřednictvím videodetekce porovnávat údaje o projíždějících vozidlech s údaji obsaženými v evidenci, kontrolovat vozidla, o kterých lze předpokládat, že nemají uhrazen časový poplatek, a v případě zjištění užití zpoplatněné pozemní komunikace bez úhrady časového poplatku sankcionovat porušení zákonné povinnosti,“ stojí v důvodové zprávě.

Diskuze ke článku
CarlosEV
až novela vyjde ve sbírce zákonů, tak se najednou zjistí že ta pasáž EV free nějak záhadným způsobem zmizela a budeme mít zase smůlu
DragonDrogo
Takže ten, co má miliony a může si dovolit koupit elektromobil bude zvýhodněný v dálniční známce zdarma a ten co dře, má sotva jedničkou Fabií musí za náš tankodrom platit. To je dobrá logika...
Pavel
nechápu, proč ne už od příštího roku....!!!! proč u nás tak všechno musí trvat dlouho...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze