Elektronická dálniční známka 2021: Kdy a jak žádat o osvobození?

3
Elektronická dálniční známka 2021: Kdy a jak žádat o osvobození?
Fotografie: edalnice
  • Některé vozy jsou od elektronické dálniční známky osvobozeny automaticky
  • Určité skupiny ale musí podávat žádost o osvobození
  • Levnější varianta „eko cena“ platí jen pro jeden druh pohonu

Od ledna 2021 přichází po mnoha letech velká novinka – elektronická dálniční známka místo samolepky na čelní sklo. Již letos zmíněnou samolepku nemusela mít auta s registračními značkami EL. Jak se změní pravidla pro osvobození od dálniční známky v roce 2021? Kdy máte nárok na zvýhodněnou cenu a kdy musíte podat žádost o osvobození od dálniční známky? Pojďme se na to podívat.

Některá vozidla budou osvobozena automaticky

Od 1. 1. 2020 jsou vozidla, která používají jako palivo elektrickou energii nebo vodík, případně v kombinaci s jiným palivem (hodnota CO2 nepřesáhne 50 g/km), osvobozena od povinnosti zakoupit dálniční kupón. Tuzemští majitelé elektromobilů a části hybridů jsou po přechodnou dobu osvobozeni a zároveň nemají povinnost podat oznámení Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Se zavedením elektronických dálničních známek od 1. 1. 2021 bude pro některá vozidla nutné oznámení o osvobození podat a některá vozidla budou osvobozena automaticky.

Pokud máte registrační značku začínající písmeny EL, která je určena pro elektromobily, vodíková auta a hybridy s kombinovanými emisemi CO2 do 50 g/km, jste od elektronické dálniční známky osvobozeni automaticky, protože v registru lze toto osvobození snadno nastavit. Automatické osvobození platí i pro vozidla přepravující držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P (při kontrole musí být držitel průkazu ve vozidle přítomen a stačí předložení průkazu), vozidla sloužící k přepravě nezaopatřených dětí, která jsou léčena pro onemocnění zhoubným nádorem nebo hemoblastózou (při kontrole je nutné předložit lékařskou zprávu) nebo pro historická vozidla s přidělenou zvláštní registrační značkou a průkazem historického vozidla.

Kdy je nutné žádat o osvobození?

Pokud ale tuto registrační značku nemáte, je nutné o osvobození požádat pomocí formuláře, který naleznete na webu edalnice.cz. Stejnou možnost pro osvobození, tedy podání žádosti, mají i vozy registrované v zahraničí, které splňují podmínky, nebo vozidla provozovaná domovy pro osoby se zdravotním postižením, pokud slouží k přepravě těchto osob. Všechny zmíněné skupiny ale nemají jinou možnost než podání žádosti o osvobození.

Eko cenu, tedy 50% slevu, mají jen vozy na CNG

Možnost zvýhodněné elektronické dálniční známky, tzv. „eko cena,“ platí jen pro vozy na stlačený zemní plyn, nebo biometan, tedy CNG nebo BioCNG. Ty mohou roční dálniční známku pořídit za 750 Kč, tedy poloviční cenu. Pro všechny ostatní platí standardní cena 1 500 Kč.

Diskuze ke článku
Ivo Studnicka
Ivo Studnicka
To by mě zajímalo proč jen CNG a ne i LPG vozidla??
vláda kovář
vláda kovář
Díky nedokonalému systému mýtných bran, si musí majitelé aut kteří by měli být od placení poplatků osvobození a nemají značku El složité vyřizovat osvobození od poplatku. Mám hybridní auto s emisemi do 50g na kterém mám DE SPZ. Proto sem zkoušel již třikrát odeslat potřebné údaje pro osvobození od poplatku. A jak neustále zjišťuji, díky byrokratické šikaně vždycky najdou nějakou drobnost aby mohli žádost zamítnout. Jednou kvůli tomu že chtěli úředně ověřený podpis. Podruhé že provozovatel vozidla není stejný jako majitel v tp. Tak dlouho to zamítají až si člověk tu dálnici radši zaplatí i když ze zákona nemusí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze