Nejen majitelé elektromobilů nemusejí mít od roku 2020 dálniční známku

3
Nejen majitelé elektromobilů nemusejí mít od roku 2020 dálniční známku
  • Výhodu mohou využívat i majitelé vodíkových aut
  • Osvobozeny od placení jsou i plug-in hybridní modely s hodnotou CO2 pod 50 g/km
  • Platnost je od 1. ledna 2020

Nejen řidiči elektromobilů, ale také plug-in hybridních a vodíkových vozů od roku 2020 nebudou muset mít dálniční známku, pokud budou chtít využívat dálniční tahy. Po zvýhodněném parkování, nejen v Praze na parkovacích zónách, jde tak o další výhodu pro elektromobily a další alternativní paliva.

Mercedes-Benz EQC

V souvislosti s touto novinkou je potřeba upozornit, že účinnost tohoto opatření je až od 1. ledna 2020,“ říká Ing. Jindřich Frič, Ph.D., ředitel Centra dopravního výzkumu a dodává: „Řada řidičů je zvyklá, že dálniční známka platí 14 měsíců včetně prolongací v prosinci předchozího a ledna následujícího roku. V tomto případě tomu tak není a uvedených vozidel se změna týká skutečně až od roku 2020.“

Využívat tuto výhodu mohou všechna elektrická a vodíková auta, ale také plug-in hybridní modely, které mají hodnotu emisí CO2 pod 50g/km. Tedy všechny vozy, které mají nárok na speciální poznávací značku EL. Automobily, které jsou osvobozené od placení poznáte podle speciální poznávací značky, která začíná písmeny „EL“. Pokud budete mít poznávací značku na přání, tak se prokážete technickým průkazem.

Konec dálničních známek, nový Passat GTE či změny v nabídce Tesly – fNews

Diskuze ke článku
Lubo Mír
Lubo Mír
Že jich ale je, těch vodíkových.
V.EL.
Super ;))) už jsem chystal nákup
Josef
Teď je otázka, zda musí mít EL značku, protože řada lidí má zaplacenou značku na přání. Zákon jasně definuje, že auto do 50g CO2 nemusí mít známku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze