Chtěli jste si na váš elektromobil koupit dálniční známku? Letos už nemusíte

9
Chtěli jste si na váš elektromobil koupit dálniční známku? Letos už nemusíte
  • Automobily, které mají nižší emise CO2 než 50g/km, nemusejí platit dálniční známku
  • Jde o všechny elektromobily, vodíková auta a také vybrané plug-in hybridní pohony

Jak jsme vás informovali už dříve, od začátku letošního roku vchází v platnost novela zákona, kdy auta, která mají nižší emise CO2 než 50g/km, nemusejí mít nově dálniční známky. V praxi jde o všechny elektromobily, vodíkový pohon, ale také vybrané plug-in hybridní modely.

Mercedes-Benz EQC

Příští rok by pak v platnost měla vstoupit elektronická dálniční známka, kterou budou moci využívat všechna vozidla. Identifikace, zda daný automobil má zaplacenou dálniční známku, či nikoli, bude probíhat u mýtných bran. „V provozu na zpoplatněných pozemních komunikacích bude možné prostřednictvím videodetekce porovnávat údaje o projíždějících vozidlech s údaji obsaženými v evidenci, kontrolovat vozidla, o kterých lze předpokládat, že nemají uhrazen časový poplatek, a v případě zjištění užití zpoplatněné pozemní komunikace bez úhrady časového poplatku sankcionovat porušení zákonné povinnosti,“ stojí v důvodové zprávě.

Diskuze ke článku
Petr
Docela dobrý vtip,že s elektrickým autíčkem na dálnici.Stačí menší mráz a elektrické auto nedojede ani z Brna do Prahy. Jedině mít sebou jako doprovodné vozidlo odtahovku.
Smisek
Tohle je pěkná kravina, dálniční známka se platí za údržbu dálnice. Dokud se ty elektromobily nebudou vznášet tak musí platit stejně jako všichni ostatní. Tohle je jen další pitomá lobby aby zvýhodňovali lidi, kteří jsou ochotní a hlavně mají dost peněz aby si mohli koupit předražené auto s malým dojezdem a pravděpodobně ekologicky závadnější než auto s běžným spalovacím motorem.
P.
Podpora elektromobility by měla být samozřejmostí, ale ne v takovéto podobě. Peníze z prodeje dálničních známek mají jít na rekonstrukce a výstavbu dálnic, které "ničí" elektromobily stejně jako jiná osobní auta. Nehledě na to, že pokud mám Teslu, tak pro mě 1500,- za známku nic.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze