AAA AUTO prozradilo, jak jdou na odbyt ojeté elektrické a hybridní vozy

22
AAA AUTO prozradilo, jak jdou na odbyt ojeté elektrické a hybridní vozy
  • Prodej ojetých elektromobilů je v Čechách na vzestupu
  • S nástupem nových technologií se museli rekvalifikovat výkupčí a prodejci
  • Vláda ČR vytvořila a schválila Národní akční plán na podporu čisté mobility

Na každoročním setkání novinářů AAA Auto byly hlavními tématy loni založené odvětví prodeje historických a investičních vozů Mototechna Classic a především prodej elektrických vozů, hybridů a vozů s alternativním pohonem jako CNG a LPG. Na setkání promluvili:

  • Jan Dobiáš – marketingový ředitel AURES Holdings a.s.
  • Petr Vaněček – provozní ředitel skupiny AURES Holdings a.s., která zastřešuje značky AAA AUTO, Mototechna, Auto Diskont a další
  • Milan Urban – bývalý ministr průmyslu a obchodu a předseda spolku Čistá mobilita
  • Michal Mastek – interní trenér prodejců a výkupčích AAA AUTO

V první fázi se mluvilo o vysoké poptávce a prodejích historických vozů. To ale není příliš zajímavé téma pro fDrive.cz, takže se zaměříme na elektrické vozy a hybridy, které v AAA AUTO spadají do stejné kategorie vozů jako ty na LPG a CNG, tedy Mototechna EcoDrive. Zde zaujímají 94 % vozy na LPG a CNG, 5 % hybridy a 1 % elektrické vozy. Toto odvětví v obchodu s ojetinami zaznamenalo za loňský rok nárůst o 24 %. Pokud se budeme bavit pouze o elektromobilech, tak to byl nárůst o slibných 163 %, avšak reálně se jedná o 6 elektrických vozů v roce 2017 a 18 v roce 2018. Je to způsobeno především malým výběrem, a proto není možné uspokojit poptávku. Rok 2018 byl nadějný především pro hybridy, kterých se prodalo 83, kdy největší část zaujímaly vozy značky Toyota. U elektrických vozů byly nejoblíbenější Nissan Leaf, BMW i3 nebo VW e-Golf, ale prodaly se i takové vozy jako Tesla Model S nebo dokonce Fisker Karma.

AAA AUTO

„Změna vnímání elektromobility je u zákazníků jasně patrná. Podpora čisté mobility ze strany měst v podobě parkování zdarma pro elektromobily a hybridy motivuje ke koupi více řidičů než dříve, dotační programy pro firmy pak dělají alternativní pohony ještě atraktivnější,“ nechal se slyšet provozní ředitel skupiny AURES Holdings a.s.

S nástupem nových technologií musel personál projít rekvalifikačním kurzem, aby výkupčí a prodejci byli schopni správně posoudit stav vozů a především baterií, s čímž nás seznámil interní trenér prodejců a výkupčích AAA AUTO. Dle jeho slov jsou elektromobily výhodnější nejen kvůli provozním nákladům, ale také díky absenci tepelně namáhaných částí a komponentů, nicméně odkup vyžaduje specifický proces a klade se velký důraz na seznámení s historií vozu.

Michal Mastek - interní trenér prodejců a výkupčích AAA AUTO

Ze strany předsedy spolku Čistá mobilita se řešily především otázky týkající se legislativy, infrastruktury, směrnic EU a ekonomiky. EU je do budoucna nucena zpřísňovat emisní normy, tím pádem se tomu přizpůsobuje trh i nabídka. Dále se zavádí směrnice vyžadující zvyšování podílu alternativních paliv spotřebovaných dopravě – distributoři fosilních paliv musí vyvážit nabídku ekologickým směrem, jinak budou pokutováni. Za tímto účelem česká vláda vytvořila a schválila Národní akční plán, jehož součástí jsou pracovní skupiny, elektromobily, plyn, vodík, autonomní systémy či chytré sítě a lokální decentralizovaná doprava. V těchto dokumentech je zahrnut celý legislativní plán pro rozvoj čisté mobility, včetně nabíjecí a plnící infrastruktury. Dále je zde definována podpora ve formě dotací pro veřejnou správu a korporace, parkování v zónách zdarma, jízdy ve volném pruhu, osvobození od dálniční známky apod.

Diskuze ke článku
Mike
ja do toho jdu, jsem na pokraji rozhodnutí si pořídit zánovni plugin hybrid ioniq
Běďa
Ještě moc těch elektro aut není, momentálně je hodně slušný výběr z hybridů a vozů s alternativním pohonem, před rokem jsem si koupil 5 let staré auto na LPG a nemohu si ho vynachválit.
etrusk
vidím to tak, že dojezdím octu dva-tři roky a pak se kouknu po EV
Šimon
Elektro auto asi ne, ale CNG a LPG bych se nebál. Koukal jsem na bazary a tam jsou ty ceny u pár let starých aut hodně pěkný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze