Vláda majitelům vozů na alternativní pohon výrazně zvýhodní užívání dálnic

19
Vláda majitelům vozů na alternativní pohon výrazně zvýhodní užívání dálnic
  • Elektromobily a hybridy budou dálnice brázdit zcela bezplatně
  • Majitelé vozidel s dalšími alternativními pohony ušetří polovinu
  • Dálniční známka v Česku bude v budoucnu jen elektronická

Vláda schválila zavedení elektronických dálničních známek. Dálniční poplatky by nově měly být placeny i snímány elektronicky, papírové kupony pak úplně skončí. Se zavedením elektronických kuponů počítá návrh novely zákona o pozemních komunikacích od roku 2021. Vláda zároveň ponechala maximální možnou sazbu za roční známku na 1 500 korun pro osobní automobily. V rámci nového systému bude možné dálniční poplatek uhradit elektronicky prostřednictvím internetu nebo mobilní aplikace. Platby, které budou vázány na registrační značku příslušného auta, bude evidovat informační systém provozovaný Státním fondem dopravní infrastruktury. Kontrolovat se budou prostřednictvím kamer, ke kontrole by mohly sloužit i mýtné brány.

Součástí návrhu je také osvobození od nebo zvýhodnění poplatků vozidel na alternativní pohon. Zdarma budou po dálnicích jezdit auta na elektrickou energii nebo vodík, případně hybridy, které v kombinaci s elektřinou nebo vodíkem používají ještě jiné palivo. Emise oxidu uhličitého však v takovém případě nesmí přesahovat 50 gramů na kilometr. Za poloviční sazby by pak měla jezdit auta poháněná zemním plynem a biometanem. Systém by do budoucna měl umožnit rovněž takzvané krajské dálniční známky, po kterých některé kraje volaly. „Tím pádem si budete moct třeba do budoucna koupit dálniční známku jenom pro ty kraje, kam často jezdíte. Dá se tím ušetřit a může to být efektivnější“, řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Diskuze ke článku
elektra
Elektromobil bude na dálnici ztracený.Uvízne v koloně na 14 hod a jde na laně domů.Ani ta jízda po panelovce moc elektromobilu,který má velký počet elektrických spojů moc neprospěje.Sama baterie nemá velké otřesy ráda.Ná dálnici je vhodná stará rachotina na které se nemá co pokazit nebo jde opravit šroubovákem a kladivem.
Petr
To si jako myslí že k vůli patnácti stovkám se bude kupovat něco předraženýho
Jarek
Ale vidím že na LPG, které je také ekologické a používá ho nejvíc aut slevy nebudou. Tohle jsou akce typu "vymyslíme nějakou blbost abychom se s tím mohli chlubit a aby nás to moc nestálo"
Jirka
Škodovka bude od roku 2021 prodávat elektromobily, tak už se lobuje, jak jejich prodej podpořit.
Proč už nebyly podpořeny dávno, jako v Holandsku či Francii a to především pro taxi a obdobnou městskou dopravu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze