Češi jsou mistři. Vyhráli Bridgestone FIA ecoRally Cup 2023

Češi jsou mistři. Vyhráli Bridgestone FIA ecoRally Cup 2023
Fotografie: Michal Ždárský, použito se svolením autora
  • Michal Ždárský a Jakub Nábělek vyhráli šampionát FIA eco Rally Cup 2023
  • Druhé místo získali Ital Guido Guerrini a Francouz Artur Prusak

Pravidelně vás informujeme o výsledcích našich reprezentantů Michala Ždárského a Jakuba Nábělka s Konou Electric v mezinárodní automobilové soutěži FIA eco Raly Cup. V minulém článku jsme s vámi sdíleli naši radost z jejich úspěchu v legendárním závodu e-Rally Monte-Carlo v podobě třetího místa, zároveň jsme komentovali jejich naději na celkové vítězství v šampionátu. Nyní vám přinášíme zprávy přímo z Dolomit, kde se konal poslední závod sezóny Eco Dolomites GT. Kromě našich reprezentantů se závodu zúčastnila také druhá česká posádka ve složení Ondřej Hunčovský a Tereza Hunčovská s jejich vozem Škoda Citigo-e iV.

Fotografie české posádky z Eco Dolomites GT

Naši reprezentanti svedli tvrdý boj. Proti nim stála španělská posádka ve složení Eneco Conde Pujana a Lukas Serge Bermudez a také italsko-francouzská posádka Guido Guerrini a Artur Prusak. Každá z těchto posádek měla naději na vítězství, jelikož celkový bodový rozdíl mezi nimi byl minimální. Čeští reprezentanti měli na svém bodovém kontě 69 bodů, Španělé 67 bodů a italsko-francouzská posádka 65 bodů. V průběhu závodu se pořadí neustále měnilo. Nakonec česká posádka vybojovala v závodu Eco Dolomites GT celkové druhé místo, a tak si zajistila s celkovými 81 body vítězství v šampionátu Bridgestone FIA ecoRaly Cupu 2023. „Je to fantazie, jsme nadšení, tohle byl náš sen. Bude to znít jako klišé, ale hodně jsme se na tenhle výsledek nadřeli. Celá sezóna byla opravdu dlouhá a náročná, s naší elektrickou Konou jsme po Evropě najeli téměř 40 000 kilometrů. V naší třetí kompletní sezóně na úrovni světového poháru ale můžeme konečně nad hlavu zvednout pohár pro vítěze celého ročníku,“ neskrýval nadšení Michal Žďárský během našeho rozhovoru, jenž probíhal ihned po předávání cen, které jsme online sledovali na instagramovém profilu české dvojice Eco_Rallye_Boyzz.

Své dojmy z italské soutěže a částečně i taktiku aplikovanou v tomto závodě popsal navigátor české posádky Jakub Nábělek: „Italská soutěž je hodně nevyzpytatelná, náročná a znamená i hodně přejezdů přes horské průsmyky se silnicemi pokrytými sněhem. Věděli jsme, že uspět zde bude hodně náročné, a od začátku jsme se proto hodně zaměřili i na spotřebu, se kterou víme, jak správně pracovat a naše auto nám v tom hodně pomáhá. Taktika nám vyšla na jedničku, v soutěži spotřeby jsme nakonec zvítězili a v konečném hodnocení v Itálii brali druhé místo.“ Celkově druhé místo v šampionátu Bridgestone FIA ecoRaly Cup 2023 získala italsko-francouzská posádka Guido Guerrini a Artur Prusak, která v posledním závodě Eco Dolomites GT obsadila první místo a celkově posbírala 80 bodů. Naštěstí pro naše reprezentanti měli v celkovém součtu o bod méně. Na konečném třetím místě v šampionátu se usadila španělská posádka Eneco Conde Pujana a Lukas Serge Bermudez. Na stejné pozici se umístili i v závěrečném závodu šampionátu. Za celou sezónu tato dvojice nasbírala 77 bodů.

Michal Ždarský a Jakub Nábělek svým vítězstvím v Bridgestone FIA ecoRaly Cupu 2023 dokázali, že elektromobil Hyundai Kona Electric je díky své koncepci a konstrukcí jedinečné auto nejen pro eco rally, ale i pro běžné užití. Potvrzuje to i Michal Ždárský: „Obzvlášť před naším autem musíme smeknout. Funguje naprosto skvěle jak po řidičské stránce, tak i při každodenním užívání včetně našich dlouhých přejezdů. Hyundai Kona Electric jsme si opravdu zamilovali.“ Spolupráce úspěšné posádky s jihokorejskou značkou bude pokračovat i v následující sezoně – s jakým modelem však prozatím zůstává tajemstvím.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze