Cenu nejlevnějšího elektromobilu se dozvíme na jaře, fyzicky dorazí až na podzim

3
Cenu nejlevnějšího elektromobilu se dozvíme na jaře, fyzicky dorazí až na podzim
Fotografie: Dacia
  • Objednávky Dacie Spring by v Česku měly začít již na jaře
  • Cena zatím není stanovena, ale je pravděpodobné, že bude stát přes 400 tisíc Kč
  • Fyzicky ale první vozy do Česka dorazí pravděpodobně až na podzim

Dacia Spring například ve Francii už v prosinci zaznamenala přes tisíc registrací, ale v Česku zatím s napětím čekáme, až Dacia zveřejní cenu auta, které má být nejlevnějším elektromobilem v Evropě. Toho bychom se měli dočkat již na jaře, ale fyzicky se do Česka dostane až později.

Podle informace z dnešní tiskové konference českého zastoupení Renaultu a Dacie by měly být objednávky Dacie Spring v Česku spuštěny na jaře, takže českou cenu se dozvíme brzo. Zatím ale probíhají jednání s automobilkou právě o cenové politice, takže česká cena zatím není stanovena. Lze ale předpokládat, že bude určitě nad hranicí 400 tisíc korun, pravděpodobně okolo 450 tisíc Kč. I tak by ale na trhu nahradila Škodu Citigo iV, o kterou byl velký zájem i s cenou okolo půl milionu, ale Škoda Auto ji poměrně brzo stáhla z prodeje. Takže v současné době malý a levný elektromobil na českém trhu chybí.

Podle informací z tiskové konference to ale vypadá, že fyzicky se Dacie Spring v Česku dočkáme až ve třetím kvartálu, tedy někdy na podzim. Každopádně, pokud bude nabídka dostatečná, jistě si najde uplatnění nejen u soukromých zákazníků, ale i u kurýrních firem a v carsharingu, podobně jako tomu bylo u zmíněné Škody Citigo.

Technické parametry Dacia Spring

Konstrukcehatchback, 3 734 × 1 579 × 1 516 mm, 970 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon33 kW, 45 koní, točivý moment: 125 Nm / 500 ot/min
Baterie26,8 kWh (27,4 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 30 kW, palubní: 6,6 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 12 kWh / 100 km, dojezd: 220 km
Cena od511 900 Kč