Cena i prohlídka BMW i7, spuštění výroby elektrického Fordu F-150 a výroba Enyaqu

fNews #172
Cena i prohlídka BMW i7, spuštění výroby elektrického Fordu F-150 a výroba Enyaqu
Fotografie: Ford
  • BMW i7 dostalo českou cenu a představilo se v Bratislavě
  • Ford začal vyrábět elektrický pick-up F-150 Lightning
  • Škoda Enyaq iV se opět vyrábí, kabelové svazky dorazily

Vítejte u 172. dílu fNews. V tomto pořadu každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky ze světa elektromobility. Tentokrát začneme u BMW i7, podíváme se na velký milník Fordu v podobě spuštění výroby elektrického pick-upu a zakončíme v Česku u obnovení výroby Enyaqů.

fNews #172 – Cena i prohlídka BMW i7, spuštění výroby elektrického Fordu F-150 a výroba Enyaqu

Podcast v audio formě

Začneme u BMW i7. Tato nová vlajková loď BMW se představila minulý týden a bylo to jedno z hlavních témat minulého dílu fNews. Záhy ale mnichovská automobilka zveřejnila i českou cenu, která začíná na 3,2 milionech korun, a v Bratislavě uspořádala evropskou výstavní premiéru. Kolega Martin Pultzner se tam vypravil, můžete se tedy podívat na jeho první dojmy z tohoto luxusního korábu s elektrickým pohonem, včetně videa.

Z Bratislavy od premiéry BMW i7 se přesuneme za „velkou louži“. Oblibu velkých pick-upů na amerických silnicích asi není třeba připomínat. Proto je spuštění výroby elektrického Fordu F-150 Lightning pro automobilku obrovským milníkem. Ford dokonce tento okamžik přirovná svým významem k uvedení legendárního Fordu T. Třešničkou na dortu pak je to, že se automobilce s modrým oválem v logu podařilo předběhnout Teslu s očekávaným Cybertruckem. O elektrický pick-up je enormní zájem a aktuálně Ford hlásí přes 200 tisíc rezervací.

Z Ameriky se přesuneme zpět do Česka. Krátce po začátku války na Ukrajině totiž domácí automobilka musela pozastavit výrobu Enyaqů. Důvodem byl výpadek dodávky kabelových svazků, které pochází z Ukrajiny. Dobrou zprávou pro český průmysl je, že se podařilo dodávky obnovit a výroba elektrického SUV se v Mladé Boleslavi opět rozbíhá. A je to dobrou zprávou i pro český trh, kde je Škoda Enyaq iV bezkonkurenčně nejprodávanějším nabíjecím autem. V tuto chvíli je však produkce stálé omezená, ale cílem je se co nejdříve dostat na běžnou kapacitu výroby.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze