Byl představen nový vodíkový generátor. Nabíjet bude vozy Extreme E

1
Byl představen nový vodíkový generátor. Nabíjet bude vozy Extreme E
Fotografie: extreme-e.com
  • Série Extreme E ve spolupráci s AFC Energy představila vlastní vodíkový generátor
  • Vyrábět bude elektrickou energii pro účely šampionátu
  • Vedení série doufá, že tímto krokem inspiruje další organizace k bezemisnímu provozování vlastních akcí

Po šesti měsících usilovné práce s inženýry AFC Energy představil nově vznikající seriál Extreme E vlastní generátor bezemisní elektrické energie. Generovaná energie přitom bude hrát klíčovou roli, kdy bude mimo jiné napájet všechny závodní vozy. Generátor je v podstatě palivovým článkem, kdy je směšován vodík společně s oxidačním činidlem (vzduchem), čímž dochází ke vzniku elektrické energie. Jediným odpadním produktem je v tomto případě voda, která bude rovněž využita k nejrůznějším potřebám série. Například k umývání aut.

Spolupráce šampionátu s AFC Energy byla oznámena v červenci 2020. Od té doby probíhala koordinace projektu za účelem navrhnout takový systém, který bude ve své podstatě univerzální za jakýchkoli podmínek. Závodit se totiž bude v poušti, ale i v ledovém Grónsku. Závodů je pro první sezónu 5 a v každém z nich musí generátor uspokojit potřebu všech aut. Generátor v lednu prošel testováním a uváděním do provozu v montážním závodě AFC Energy Surrey. Zde byl zprovozněn společně s bateriovým systémem a nabíjecí infrastrukturou. Všechny součásti generátoru dostaly po testu zelenou a nyní budou naloženy na loď Svatá Helena a následně odeslány do Saudské Arábie, kde se v dubnu uskuteční první podnik.

„Nabíjet skrze palivové články je v motorsportu naprosto průlomová věc. Extreme E je první akcí svého druhu, která tuto technologii využila. Produkt AFC Energy nabízí bezemisní řešení pro provoz našich elektroaut a já doufám, že inspirujeme další organizace, aby investovaly do udržitelných a nízkoemisních alternativ při uspořádávání vlastních akcí. Těším se na to, až za pár měsíců uvidím vlastní generátor v akci přímo během prvního závodu v Saudské Arábii. Nebylo jednoduché se dostat do bodu, kde jsme dnes, ale tým okolo byl odhodlaný víc než kdy jindy, aby se Extreme E stal realitou. Asi i proto, že klimatická krize se nezastaví před nikým a před ničím,“ vyjádřil se zakladatel série, Alejandro Agag, k oficiálnímu uvedení generátoru.

Využívání vodíku coby bezemisního nositele energie nezůstává ani mimo hranice Extreme E bez povšimnutí. O implementaci systému palivových článků do dopravy se snaží spousta výrobců od těch globálních až po začínající startupy. Série závodů elektrických SUV ale bude zřejmě první, která životaschopnost takových aut chce nejen prokázat, ale zároveň chce motivovat k dalšímu bádání a vývoji inovativních technologií.

Diskuze ke článku
Ivo Janáček
Ivo Janáček
Tak to už je opravdu extrém. Nejdříve vyrobíme vodík a to tak, že vypustíme obrovské množství CO2 a pak si hrajeme na čistou elektřinu?

Tohle už by se mělo vážně zakázat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze