BMW ukázalo svůj další elektromobil: SUV iX3 ujede 400 kilometrů

BMW ukázalo svůj další elektromobil: SUV iX3 ujede 400 kilometrů
  • Jde o první elektrické SUV od BMW
  • Energii vůz čerpá ze 70kWh baterie
  • Výkon je více než 270 koní
  • Skalní fanoušky automobilka popudila spojenými ledvinkami

Na představení iX3 na pekingskému autosalonu jsme se těšili už dlouho. Zatím před námi stojí pouze předprodukční BMW Concept iX3. Jde o první elektromobil od BMW s karoserií SUV.

Uvnitř najdeme pátou generaci pohonu BMW eDrive. Hlavním přínosem poslední generace je seskupení elektromotoru, převodovky a řídicí elektroniky uvnitř nové samostatné jednotky. Kromě toho pátá generace elektrického pohonu zahrnuje také nové výkonnější akumulátory. Nová technologie nabízí značná vylepšení v oblasti výkonu, dojezdu, hmotnosti, zavazadlového prostoru a praktičnosti.

Pohon eDrive bude v novém SUV dodávat více než 270 koní, samozřejmě na všechna kola. Elektromobil bude čerpat energii ze 70kWh baterie, která podle přísnějšího WLTP cyklu vystačí na 400 kilometrů. Dobití by mělo být otázkou třiceti minut, vůz vám totiž dovolí baterii dobíjet výkonem až 150 kW.

Plně elektrifikované modely budou v budoucnu doplněny logem divize BMW i. Toto logo je na konceptu umístěné jak na bocích, tak na zadní části. Čekáme trošku větší odlišnosti od klasických modelů BMW se spalovacími modely. Mnichovská automobilka se na elektrifikaci důkladně připravuje, na vylepšených modelových platformách bude možné postavit vůz s pohonem jedné i obou náprav a zároveň verzi se spalovacím motorem, plug-in hybridním systémem nebo čistě elektrickým pohonem.

Pro skalní fanoušky může být tento model trochu překvapením. Nemluvíme pouze o elektrickém pohonu, u kterého si sami ještě netroufneme říct, jestli dokáže přinést skutečnou zábavu za volantem. Řeč je ale hlavně o masce chladiče, která si sice drží náznak ledvinek, nově jsou ale propojené. Samo BMW se netají tím, že elektrické modely si půjdou vlastním designovým směrem. U klasických BMW pro petrolheady se takových změn nejspíš nedočkáme. BMW iX3 se ale od klasické X3 liší pouze ledvinkami a pár detaily.

Přesné datum uvedení BMW iX3 na trh zatím neznáme, mělo by se tak ale stát zhruba za dva roky. BMW má zatím v nabídce pouze jeden čistě elektrický model, a to i3. Nabízí ale celou řadu hybridních vozidel včetně BMW i8, hybridní X5 nebo řady 5, 3 a 2.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze