7 z 10 nabíječek v EU je ve třech zemích. Česko zaostává

2
7 z 10 nabíječek v EU je ve třech zemích. Česko zaostává
Fotografie: Kia Motors
  • Západní Evropa posiluje elektromobilní infrastrukturu mnohem rychleji než východ
  • Česko patří v některých statistikách mezi nejhorší evropské země
  • Ze všech stran se ozývá volání po větší státní podpoře

Počty nabíjecích stanic na území Evropské unie sice utěšeně rostou, avšak zdaleka ne všude stejně rychle. Do očí bijící disproporce vznikla u tří lídrů elektrifikace – Francie, Německa a Nizozemí. Na jejich území se nachází zhruba 70 % z celkového počtu veřejných nabíjecích stanic. Těch bylo koncem roku 2020 celkem 224 538, z toho 30 %, tedy přes 66 tisíc, v 17milionovém Nizozemsku. Pro srovnání, v desetimilionovém Česku jich máme jen 1 125, tedy půl procenta z celkového počtu. Německo a Francie jich mají po zhruba 45 000, naopak Rumunsko jen 493 a Litva 174.

Západní část Evropy je v budování elektrické infrastruktury dále, přesto Česko nepatří k nejhorším. V počtu nabíječek je 14., tedy přesně v polovině žebříčku, který uzavírá Kypr, Malta a Litva. Bez zajímavosti ovšem není pohled do jiných statistik (EV Readiness Index) – v míře připravenosti pro elektromobilitu (širší ukazatel, indikující míru investic a podpory institucí) se Česko letos propadlo na suverénně poslední příčku poté, co nás předběhlo Řecko, Rumunsko, Polsko i Slovensko.


Příčina tohoto tristního stavu podle Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA) spočívá v malém zájmu firem o nákupy nabíjecích aut do svých flotil, zejména kvůli nižší kupní síle. Ten se u nás pohybuje kolem 8 %, zatímco evropský průměr činí 24 %, v Nizozemsku dokonce 34 %. Popularita elektromobility však i u nás zvolna stoupá, chystané dotace pro firmy na nákup elektromobilů jistě postrčí věci vpřed. Chtělo by to však větší zájem státu.

Podle ACEA počet elektromobilů prodaných v EU za poslední tři roky narost o 110 %, nabíječek však přibylo jen 60 % a na jejich evropské mapě stále zejí povážlivé mezery. Vzhledem k tomu, že EU by chtěla mít na svém území v roce 2025 milion nabíjecích míst, bude potřeba na všech stranách hodně zapracovat.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Zkuste blíž specifikovat to prohlášení "že všech stran se volá po větší státní podpoře" zvýrazněné tlustým písmem... Jestli myslíte důchodce, nezaměstnané, samoživitele, postižené nebo třeba jen běžnou většinovou populaci tak tomu rozumím že volají po větší státní podpoře... Ale určitě nemyslí takové přerozdělování daní po kterém voláte Vy (možná ale chodíte volat že všech stran 😁) . Začínám být trošku alergický na vaší manipulativní propagandistickou tvorbu která se mírně řečeno nestřetává s realitou 🤔

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze