Tesla ukázala svůj pick-up. Připraví vás na apokalypsu, jen musíte dva roky počkat

9
Tesla ukázala svůj pick-up. Připraví vás na apokalypsu, jen musíte dva roky počkat
  • Prodávat se budou tři verze s rozdílným dojezdem a výkonem
  • Nejlevnější startuje na 39 900 dolarech a urazí 400 kilometrů
  • První model bude k dispozici na podzim roku 2021

Americká automobilka dnes v noci představila svůj pick-up. Nejde však o pick-up tak, jak tento typ karosérie dobře známe. Tesla svůj úkol pojala po svém a představila Cybertruck, který vypadá jak ze vzdálené budoucnosti či katastrofického sci-fi filmu a má i balistickou ochranu. Karoserii i interiéru vládnou ostré hrany a celý vůz působí jako zjevení.

Cybertruck bude k dispozici ve třech verzích. S jedním, dvěma a třemi motory. Podle jejich počtu dostanete i různě dlouhý dojezd, zrychlení a cenu. Základní verze startuje na 39 900 dolarech, což je v přepočtu cca 920 tisíc korun. Nejsilnější verze, která využívá tři motory, zrychlí z klidu na 96 km/h za 2,9 sekundy a na jedno nabití má urazit až 800 kilometrů. Auto má vzduchový podvozek už ve standardu a nabíjecí výkon je 250 kW. Do výbavy si můžete pořídit i AutoPilot.

Na korbu můžete naložit až 2 800 litrů a 1,5 tuny nákladu. Za autem můžete tahat až 6,5 tuny, v případě nejsilnější verze. Přímo na konferenci došlo i na reálný test, kdy Tesla Cybertruck z běžné silnice odtahovala Ford F-150. Ať Ford dělal co mohl, neměl nárok.

Tesla Cybertruck pohon 0 až 96 km/h maximální rychlost cena dojezd
1 motor pohon zadních kol 6,5 s 110 mil/hod (177 km/h) 39 900 USD 250+ mil (400 kilometrů)
2 motory pohon všech kol 4,5 s 120 mil/hod (190 km/h) 49 900 USD 300+ mil (482 kilometrů)
3 motory pohon všech kol 2,9 s 130 mil/hod (210 km/h) 69 900 USD 500+ mil (800 kilometrů)

Cybetruck používá dle slov Tesly 38× pevnější ocel, než je běžné. Demonstrace na tiskové konferenci v podobě muže mlátícího palicí do dveří byla krásnou ukázkou. O pár minut později došlo na ukázku toho, že velmi dobře po stránce ochrany na tom jsou i boční okénka. Až si říkáme, pro koho vlastně je auto určené? Balistická ochrana, vysokopevnostní ocel i bezpečnostní okna. Má se snad o sebe Elon Musk bát, nebo si jen plní sen? Nebo se máme všichni připravit na útok zombies či apokalypsu?

K dispozici jsou i rendery interiéru, který je velmi futuristický a do sériové výroby se jistě ještě změní. Je zde stejný displej, jako má Tesla Model 3 a Cybertruck má nabízet místo až pro šest cestujících. Je vidět, že jde stále o koncept a bude zajímavé, jak moc se sériová verze bude lišit. Například v Evropě by kvůli ostrým hranám přední části karoserie vůz jistě nedostal homologaci. Možná právě o to ale Tesle jde, tento vůz má přeci porážet zombies... Slabší verze dorazí na trh na podzim v roce 2021. Na silnější si pak budete muset počkat ještě o rok déle. Objednávat můžete už nyní. Zaplatit však musíte vratnou zálohu.

Podívejte se na Teslu Cybertruck přímo z místa dění!

Diskuze ke článku
VB
Dnes jsem se upřímně pobavil to se nedá nazvat jinak nez-li WoW schock : )))) , neutekli Elonovi designéri?? Myslím že se o tom psalo.
dsfa
198cm délka korby je dost málo, chtělo by to ještě aspon 20-25cm navíc, resp 2 verze délky. Konkurence má i 0,5m navíc. Takhle s tím proti klasickým pracovním truckům moc mířit nemohou. To bude pozice pro Rivian, který má dvě verze a krobu buď 198 nebo 243cm.
Pavel
Začínám si připadat jako na začátku 21 století a Steava Jobse jak představuje něco nového. Jsem v šoku ale v dobrém slova smyslu.
ads
Ty ostré hrany nejsou z hlediska ochrany chodců až takový problém, rozhodjící je výška kapoty a rozhraní sklo x kapota, kam by po nárazu něměla dopadnout hlava chodce.
Vzhledem k tomu, že to nemá ani stěrače je k seriové verzi dost daleko a příď se bude stejně měnit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze