Elektromobil Škoda Enyaq přináší novinky v designu světel

Elektromobil Škoda Enyaq přináší novinky v designu světel
Fotografie: skoda-storyboard.com
  • Vpředu bude mít Škoda Enyaq iV světlomety s technologií Matrix-LED
  • U zadních světel pokračuje inspirace českým křišťálem
  • Vývoj světlometů trvá půl roku až jeden rok

Škoda Enyaq iV, nový elektromobil domácí automobilky, který se představí 1. září, přichází s novinkami v designu světel. Nabídne totiž světlomety s technologií Matrix-LED a přinese i nové designové prvky. Enyaq iV bude první vůz Škoda na modulární elektrické platformě MEB.

Enyaq bude mít Matrix-LED světlomety s novým designovým prvkem

Přední světlomety našich modelů se již dočkaly podstatného vývoje spolu s naším současným designovým jazykem, a to u modelových řad Scala a Kamiq, stejně tak tomu bylo i u nové generace modelu Octavia. U všech modelů, které jsme v posledním roce a půl představili, jsou světlomety celkově nižší a působí dynamičtěji. Kamiq dodává výše umístěnými světly denního svícení vlastní charakter. Při vytváření světlometů byly více použity krystalické prvky. U Enyaqu iV důsledně pokračujeme v tomto trendu a cíleně zdokonalujeme jednotlivé detaily, jako jsou nová, obzvláště jemně vyrýsovaná světla denního svícení s naznačenými řasami a také novým, šestiúhelníkovým tvarem hlavních LED modulů. Inovativní charakter nového Enyaqu iV je navíc zdůrazněn novými světlomety a zadními světly,“ říká Petr Nevřela, vedoucí designér exteriérového osvětlení ve Škoda Auto.

Škoda Enyaq (2020)

K designu zadních světel Nevřela říká: „Škoda je hrdá na to, že ve svých vozech odráží tradici českého křišťálového umění a interpretuje ji po svém. Přesné linie, geometrické uspořádání a výjimečně čiré skleněné plochy jsou fascinující a v závislosti na dopadu světla a úhlu pohledu nabízí zcela jiné, stále se měnící aspekty. To můžeme použít jako základ pro experimentování se světelnými efekty jako například s třírozměrnými  zadními světly, jejichž plochy jsou osvětleny jemnými pásy světla.

Podle něj je vývoj designu dynamický proces, během kterého je potřeba úzká spolupráce s kolegy z designu exteriéru a s vývojovým týmem vnějšího osvětlení. Společně rozvíjí různé nápady a diskutují o tom, které se dají realizovat, až nakonec dospějí k finálnímu výběru. Celkově může tento proces trvat tak šest až dvanáct měsíců.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze