Život s elektromobilem mohou usnadnit speciální tarify dodavatelů elektřiny

Život s elektromobilem mohou usnadnit speciální tarify dodavatelů elektřiny
Fotografie: ČEZ
  • Speciální tarif pro majitele elektromobilů nabízí v ČR všichni velcí dodavatelé elektřiny
  • Se správným tarifem můžete ušetřit i tisíce korun ročně
  • Výhodněji můžete nabíjet nejen doma, ale i na veřejných nabíjecích stanicích

Kolik vlastně stojí provoz elektromobilu? To je otázka, kterou v diskusích o elektromobilitě slýcháme docela často. Samozřejmě vždy záleží, jak a kde budete elektromobil provozovat, ale v podstatě lze říci, že náklady na provoz elektromobilu jsou ve srovnání i s dnešními úspornými spalovacími motory velmi nízké. I tak se ale ještě dá při chytré volbě tarifu dodavatele elektřiny ušetřit. V České Republice jsou v podstatě 3 velcí hráči, kteří umí svého elektromobilního zákazníka nějak zohlednit. Jsou to ČEZ, E.ON a Pražská energetika. Připravili jsme pro Vás malý přehled, co které energetické společnosti v současnosti pro elektromobilisty nabízejí.

Dobíjecí stanice skupiny ČEZ

Produkt od ČEZ zvaný „Elektřina pro dobíjení“ zaručuje elektromobilistům výhodné ceny elektřiny doma i na cestách a 100% jistotu, že spotřeba zákazníkovy domácnosti byla pokryta elektřinou z obnovitelných zdrojů. „Díky ‚Elektřině pro dobíjení‘ bude mít elektromobil našich zákazníků energii, ať jsou kdekoli. Produkt v sobě kombinuje výhodnou elektřinu pro domácí dobíjení a čip, se kterým budou elektromobilisté čerpat energii pohodlně a bez omezení na kterékoli dobíjecí stanici ČEZ,“ říká člen představenstva ČEZ a ředitel divize obchod a strategie Pavel Cyrani. Ke každému vyúčtování dostanou zákazníci certifikát, který zaručuje, že veškerá elektřina spotřebovaná v jejich domácnosti pochází z obnovitelných zdrojů ČEZ. Čip lze využít v celé síti dobíjecích stanic Skupiny ČEZ, která je provozovatelem nejrozsáhlejší sítě dobíjecích stanic pro elektromobily v České republice.

Dalším významným hráčem je E.ON. Ten provozuje zejména na jižní Moravě a v jižních Čechách několik veřejných nabíjecích stanic. Také se velkou měrou podílel na výstavbě nabíjecího centra u dálnice D1 u Vystrkova. Zde se rovněž nachází první Tesla Supercharger. I E.ON nabízí speciální tarif elektřiny pro elektromobilisty, ten je však v podstatě totožný s tarifem ČEZu. Bonusem může být půjčovna elektrokol a elektroskútrů, kterou E.ON provozuje v turistických lokalitách jižní Moravy a jižních Čech.

Zákazníkům z našeho hlavního města bude asi nejbližší volba tarifu od Pražské energetiky neboli PRE. Ta v Praze provozuje rozsáhlou síť veřejných i neveřejných dobíjecích stanic, tzv. PRE pointů. I tento dodavatel nabízí speciální tarif pro elektromobilisty, který opět vychází z tarifu ČEZu. Nabíjení z veřejných stanic se však hradí zvlášť a není součástí tarifu. Za čip umožňující přístup k nabíjecím stanicím zákazník zaplatí 30 Kč kvartálně a za každou odebranou kWh 2,50 Kč. I tak vyjde nabití třeba VW e-Golfu s kapacitou baterií 36 kWh na 90 Kč. Při dojezdu 300 km pak vyjde jeden kilometr zhruba na 0,30 Kč. Také PRE nabízí zákazníkům půjčovnu elektrokol a elektromobilů.

Tarif Cena za 1 kWh doma Cena veřejného dobíjení Měsíční paušál
ČEZ D27d 1,9 Kč noc / 4,4 Kč den bez omezení v ceně dle velikosti jističe
E.ON D27d 1,9 Kč noc / 4,5 Kč den individuální dle velikosti jističe
PRE D27d 1,9 Kč noc / 4,2 Kč den 30 Kč / kvartál
2,50 Kč / 1 kWh
dle velikosti jističe
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze