Základem společného fungování je komunikace. A auta nejsou výjimkou

Základem společného fungování je komunikace. A auta nejsou výjimkou
  • Volkswagen vybaví první modelovou řadu technologií pWLAN v roce 2019
  • Vozy si budou v řádu milisekund vyměňovat velmi zajímavá data

Aby autonomní řízení a bezpečnost na silnicích zažila opravdový pokrok, je potřeba vzájemná komunikace aut. Volkswagen proto již v roce 2019 zařadí do sériové výbavy komunikační technologii pojmenovanou jako pWLAN, která zajistí výměnu vybraných informací důležitých pro silniční provoz mezi vozidly bez ohledu na jejich výrobce. Vozy tak dokáží komunikovat jak mezi sebou (Car-to-Car), tak i mezi vozidly a dopravní infrastrukturou (Car-to-X).

Volkswagen Arteon

Volkswagenem použitá technologie vychází ze standardu IEEE 802.11p (pWLAN), který byl automobilovým průmyslem zaveden pro přímou komunikaci mezi vozidly navzájem i mezi vozidly a dopravní infrastrukturou a který byl testován na mezinárodních trzích s vozidly různých výrobců. Jednoduše řečeno by technologie měla fungovat vždy a všude, a to v okruhu cca 500 metrů od upozornění o stavu dopravy, nehodách a ostatních důležitých situacích.

Při uvedení technologie v roce 2019 budou její základ tvořit výstražná upozornění a informace o místních a nově vznikajících dopravních rizicích. Nová technologie bude dostatečně chytrá, aby v aktuálním silničním provozu rozpoznala potenciální nebezpečí. Například si vozy budou předávat informace o nouzovém brzdění, nebo rozpoznají-li senzory některého vozidla kluzkou vozovku, dozví se to i ostatní vozy. Někdy možná až životně důležité informace mohou být v řádu milisekund předávány okolí, aby ostatní účastníci silničního provozu mohli přiměřeně reagovat na nastalé podmínky.

Důležitou součástí je rozšíření pWLAN do policejní složky a záchranné služby. Řidiči tak budou vědět mnohem dříve, odkud a kam se řítí například sanitka, a budou moci bezpečně uhnout. Technologie by se později měla podívat i do pracovních strojů nebo do dalších prvků dopravní infrastruktury, jako jsou například semafory.

Zdroje: media.porsche.co

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze