Waymo představilo 6. generaci systému Drive. Je levnější, přesto bezpečnější

Waymo představilo 6. generaci systému Drive. Je levnější, přesto bezpečnější
Fotografie: Waymo
  • Waymo výrazně zredukovalo počet kamer z 29 na 13, zmizel také jeden LiDAR
  • Systém by díky tomu měl být levnější, přesto nabídne vyšší výkon než předchozí generace

Americká technologická firma Waymo založená v roce 2009 Sebastianem Thrunem, jenž stál u zrodu Google Street View, představila šestou generaci systému Driver s efektivnějšími senzory s cílem minimalizovat náklady. Přestože počet kamer a LiDARů oproti páté verzi výrazně klesl, mělo by dojít k vylepšení bezpečnosti.


Jak můžete vidět i na obrázku výše, nový systém společnosti Waymo, jež spadá pod Alphabet, stejně jako například Google, je zabudován do minivanu Zeekr, s nímž firma podle engadget.com spolupracuje už od roku 2021. Připomeňme, že současná pátá generace, kterou lze v ulicích mnoha amerických měst potkat, je postavena na Jaguaru I-Pace.

Systém Waymo Driver šesté generace zredukoval počet kamer z 29 na 13, LiDARy jsou pak místo pěti jen čtyři. Přesto by měl být výkon systému vylepšen, zejména ve složitějších podmínkách (firma udává, že má spolehlivě fungovat i v extrémních vedrech, mlze, dešti či krupobití) a zorné pole nové platformy má být až 500 metrů ve dne i v noci. Kromě toho má systém k dispozici šest radarů a externí audio přijímače.

Přístup společnosti Waymo k navrhování hardwaru i softwaru od základu byl pro náš úspěch klíčový a vyplácí se i při představování šesté generace hardwaru. Výrazně jsme snížili náklady na náš systém 6. generace a zároveň nabídneme ještě větší rozlišení, dosah, výpočetní výkon a přinesli jsme další funkce,“ uvedla firma při prezentaci novinky.

Waymo dodává, že nová generace systému Drive má odježděny již tisíce kilometrů v reálném provozu a další miliony v simulacích.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze