Vorsprung durch Elektrizität. Audi urychlí ukončení spalovacích motorů

Vorsprung durch Elektrizität. Audi urychlí ukončení spalovacích motorů
Fotografie: Audi
  • Audi představilo novou strategii Vorsprung 2030
  • Zaměřuje se na růst zisků a udržitelnost
  • Vzniknout má rozsáhlý ekosystém pro elektromobily

Společnost se přizpůsobuje prudce akcelerujícím společenským změnám a veřejně vyhlásila urychlení velkého řezu, jímž definitivně pošle do historie spalovací motory. Jeho samotné vyhlášení přišlo už na jaře, aktuálně už ale Audi přišlo s konkrétním termínem. Den E by měl nastat v roce 2033, od něhož by měla vznikat nová Audi už výhradně s elektrickým pohonem. Ještě předtím ale ukončí uvádění nových modelů se spalovacím motorem, a to již v roce 2026. Jde o zajímavý posun, protože ještě při jarním prohlášení automobilka deklarovala, že se spalovacích motorů zatím nevzdá, pouze ukončí vývoj zcela nových a ještě nějakou dobu bude nasazovat zmodernizované verze těch stávajících, upravených pro kritizovanou emisní normu Euro 7.

Součástí nové strategie Vorsprung 2030 je však mnohem více aspektů. Memorandum obsahuje i cesty k nastolení trvale udržitelné strategie rostoucích výnosů. Ty by se postupně měly přesunout nejdříve od spalovacích k elektrickým automobilům a následně by se mělo jejich těžiště přemístit k službám. Automobil budoucnosti podle Audi má být totiž inteligentně sestaveným nosičem služeb a pozdější rozšiřitelnosti či vylepšitelnosti. A zisky od zákazníků by se rozhodně již neměly omezovat na prodej nového auta a jeho následné opravy ve značkovém servisu. V ideálním případě by klienti měli průběžně platit za software, nejrůznější nadstavbové služby či používání extravýbavy.

Automobilka se rovněž bude snažit výrazněji odlišit své elektromobily od konkurenčních designem, stylem a úrovní služeb. Míní také vytvořit nový mikrosvět exkluzivních služeb a častěji komunikovat se zákazníky, například předkládáním nových digitálních i fyzických nabídek. To vše se má odehrávat za stále přísnějšího důrazu na trvalou environmentální udržitelnost.

Alfou i omegou nové strategie je samozřejmě software, do nějž koncern aktuálně investuje miliardy eur. Koncernový specialista Cariad vyvine do roku 2025 softwarovou platformu E3 2.0 s proprietárním operačním systémem pro celý koncern. Její integraci do svých budoucích modelů si pak zajistí jednotlivé značky samy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze