Volvo V60 je venku. Vybírat můžete i z opravdu silných plug-in hybridních variant

2
Volvo V60 je venku. Vybírat můžete i z opravdu silných plug-in hybridních variant
  • Silnější plug-in hybrid nabídne až 390 koní
  • Silnější i slabší verze zrychlí na stovku za stejný čas
  • Mělo by jít o nejbezpečnější vůz své třídy

Prémiové Volvo nám včera ukázalo krásný kombík střední třídy V60. Švédská automobilka je známá svou konzervativností, proto se dalo čekat, že menší V60 bude kopírovat svými tvary V90. V60 je opravdu zmenšeninou, to ale vůbec není špatně! Malému bráškovi to moc sluší a navíc dostal do vínku velice zajímavou paletu motorů. Vůz byl představen v rodném Stockholmu a určitě je o čem povídat.

Nová V60 si hoví na platformě SPA stejně jako XC90, XC60 a celý zbytek Volvo rodiny, což znamená čtyřválcové motory napříč počítající s elektrifikací. Celkově víme o pěti motorizacích: dieselových D3 a D4 a pak benzinových T6, T6 TE a T8 TE. Písmena TE znamenají Twin Engine, tedy spolupráci s elektromotorem. Slabší plug-in hybrid T6 TE dává dohromady pořád slušných 340 koní a silnější T8 TE dokonce 390 koní. Všechny benzinové varianty pak pořídíte pouze s pohonem všech kol, což při takové náloži výkonu dává smysl. Zajímavostí je fakt, že silnější i slabší varianta plug-in hybridu zrychlí stejně za 4,8 vteřiny a jede maximálně 250 km/h.

Švédi samozřejmě museli svou V60 vybavit veškerými bezpečnostními systémy, aby byla co nejbezpečnější. Tou hlavní je určitě City Safety s autonomním brzděním, což je základem bezpečnosti především ve městech. Systém umí rozpoznat chodce, cyklisty a dokonce i větší zvířata. Na dálnici pak pracuje Pilot Assist, který by na dálnici zvládl řídit sám, prozatím však musíte dávat pozor a mít ruce na volantu. Vůz si bude sám zrychlovat, brzdit a zatáčet až do rychlosti 130 km/h. Navíc se v modelu V60 vylepšila funkce zatáčení. Další systémy proti opuštění jízdního pruhu nebo hlídání mrtvých úhlů už je klasika.

V interiéru najdete infotainment Sensus Connect, který si bez problémů rozumí s Apple CarPlay i Android Auto a k dispozici je i 4G připojení. Stejně jako ve větších modelech ovládáte skrz obrazovku naprostou většinu funkcí a co nezvládnete zde, to vyřídíte na 12,3palcovém displeji před řidičem. Mnoho výbavy co vidíte určitě bude za příplatek a oficiální ceny pro český trh zatím nemáme. Ve Velké Británii ale bude V60 začínat na částce v přepočtu 870 tisíc korun.

Zdroj: media.volvocars.com