Volkswagen vybral lokalitu pro další baterkárnu

Volkswagen vybral lokalitu pro další baterkárnu
Fotografie: Volkswagen
  • Společnost Volkswagen Group posiluje vlastní dodavatelský řetězec
  • Nová baterkárna vznikne poprvé mimo Evropu
  • Oznámení přišlo týden poté, co se automobilka rozhodla vybudovat v USA továrnu nové značky Scout

Volkswagen se vrací do Severní Ameriky ve velkém. Do prostředí aktuálně velmi příznivého pro zahraniční investice umístí kromě továrny Scout v Jižní Karolině také baterkárnu. Pro ni byla vybrána Kanada, konkrétně město St. Tomas v provincii Ontario. Vznikat tam mají od roku 2027 nové unifikované elektrické články pro trakční baterie všech typů koncernových elektromobilů. Po Salzgitteru a španělské Valencii jde o třetí definitivně vybranou z celkem šesti plánovaných lokalit pro nové baterkárny společnosti PowerCo, dcery koncernu Volkswagen zodpovědné za výrobu baterií.

Kanada byla oficiálně vybrána díky dostatečným zdrojům lokálních surovin a také čisté elektřiny. Volkswagen se o Kanadu zajímá již delší dobu, o čemž svědčí mimo jiné o loňské memorandum o porozumění podepsané kanadským premiérem Justinem Trudeauem a společnostmi Volkswagen a PowerCo. Vybraná lokalita navíc leží nedaleko amerických hranic a Detroitu, tedy oblasti s dostatečnou zásobou kvalifikovaných pracovních sil a výkonnou infrastrukturou.

Americké aktivity koncernu Volkswagen tím nekončí; do roku 2030 plánuje uvést celkem 25 nových elektromobilů a vytvořit z nich nejširší nabídku elektrických aut ve Spojených státech. V tuto chvíli již běží montáž SUV Volkswagen ID.4 v Chattanooze v Tennessee, ve druhé polovině dekády jsou v plánu modernizace mexických závodů Puebla a Silao, rovněž pro montáž elektromobilů, případně i jejich komponentů.

V plánu je rovněž vstup do atraktivního segmentu plně elektrických pick-upů a velkých SUV prostřednictvím nedávno získané značky Scout Motors, která zamíří na americký trh z nově vybudovaného závodu v Jižní Karolině. Dále počátkem letošního roku vzniklo technologické centrum dceřinné společnosti Cariad u Seattlu a v Silicon Valley, kde 200 vývojářů pracuje na vytvoření ekosystému Automotive Cloud a také na automatizovaném řízení. Za tím účelem byla navázána spolupráce s Microsoftem a Qualcommem. A v neposlední řadě pokračuje intenzivní výstavba nabíjecí sítě Electrify America, která už nyní nabízí 3 500 rychlých DC stojanů na 800 lokalitách a do roku 2026 jich má být více než dvakrát tolik.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze