BMW Group plánuje od roku 2024 používat obnovitelně produkovaný hliník z Kanady

BMW Group plánuje od roku 2024 používat obnovitelně produkovaný hliník z Kanady
Fotografie: BMW
  • Inovativní metoda elektrolýzy omezuje produkci emisí během výrobního procesu
  • Technologie ELYSIS přináší revoluci v procesu tavení

BMW Group pokračuje ve svém úsilí o systematické snižování emisí CO2 v dodavatelském řetězci. Zvláštní pozornost je věnována materiálům, při jejichž výrobě vzniká velké množství CO2, jako je hliník, ocel a plasty. BMW Group proto hodlá od roku 2024 odebírat hliník od kanadské společnosti Rio Tinto, která pro jeho výrobu využívá elektřinu z vodních elektráren, což přináší významné snížení produkce emisí. Společnosti za tímto účelem podepsaly memorandum o porozumění. V porovnání s konvenčně vyráběným hliníkem může tento přístup ušetřit přibližně 70 % emisí CO2. Plánované objemy dodávek budou využívány výhradně pro výrobu automobilů v továrně BMW Group ve Spartanburgu v americkém státě Jižní Karolína, a to například na díly, jako jsou kapoty motorů.

„Máme jasné cíle pro snižování emisí CO2 v dodavatelském řetězci. Použitím inovativních materiálů můžeme snížit uhlíkovou stopu našich vozidel ještě před jejich předáním zákazníkům. Dohoda o dodávkách nízkouhlíkového hliníku se opírá o několik pilířů. Kromě vodní energie a vysokého podílu druhotného materiálu chceme být lídrem v automobilovém průmyslu také tím, že zvýšíme používání hliníku bez přímých emisí CO2 z procesu tavení,“ vysvětluje Joachim Post, člen představenstva BMW AG odpovědný za nákup a dodavatelskou síť. Díky své relativně nízké hmotnosti a dalším pozitivním materiálovým vlastnostem zaujímá hliník pevné místo v inteligentní konstrukci BMW Group kombinující různé druhy materiálů. V dodavatelském řetězci čistě elektrického vozu střední velikosti připadá na hliník přibližně čtvrtina jeho emisí. To podtrhuje obrovský potenciál snižování emisí CO2 u dodavatelů zaměřených na produkci hliníku.

Inovativní výrobní proces

Technologie ELYSIS vyvinutá pro výrobu hliníku přináší revoluci v procesu tavení, který je nutný pro výrobu. Inovativní metoda využívá bezuhlíkové anody, které eliminují veškeré emise CO2 související s tímto procesem; její testování na průmyslové úrovni úspěšně proběhlo v roce 2021. BMW Group se hodlá stát jedním z prvních zákazníků, kteří budou tuto technologii využívat ve své sériové výrobě. Kromě bezuhlíkového procesu se podepsaná dohoda vztahuje také na hliníkové slitiny vyráběné s využitím elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, jejichž emise jsou pouze třetinové oproti průměru v odvětví.

Továrny na výrobu hliníku v Quebecu jsou téměř výhradně napájeny elektřinou ze šesti místních vodních elektráren. Jako další příspěvek k ochraně zdrojů bude do konečného výrobku přidáván recyklovaný obsah, který může potenciálně dosáhnout podílu až 50 %. Využití technologie blockchain společnosti Rio Tinto rovněž zaručuje plnou sledovatelnost hliníku, a to až k původnímu bauxitovému dolu. Tím je zajištěna transparentnost celého dodavatelského řetězce, což má velký význam při sledování dodržování environmentálních a sociálních standardů těžby surovin.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze