SEAT chce ztrojnásobit vlastní výrobu elektřiny. Využije k tomu obnovitelné zdroje

SEAT chce ztrojnásobit vlastní výrobu elektřiny. Využije k tomu obnovitelné zdroje
Fotografie: Seat
  • Celkem bude namontováno dalších 39 tisíc solárních panelů
  • Rozšíření projektu solární elektrárny je součástí transformačního procesu
  • Ročně se v továrně vyrobí 46 GWh elektrické energie z obnovitelných zdrojů

Společnost SEAT S.A. nainstaluje 39 tisíc nových solárních panelů, jimiž ztrojnásobí kapacitu vlastní výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Rozšíření fotovoltaické elektrárny SEAT al Sol bude zahrnovat instalaci solárních panelů pokrývajících plochu 233 000 metrů čtverečních ve třech výrobních závodech společnosti(Martorell, El Prat a Barcelona). Nová solární instalace SEAT al Sol 2 bude jednou z největších fotovoltaických elektráren v Evropě vybudovaných pro vlastní spotřebu. Nové solární elektrárny nabídnou dodatečný výkon 21 MW a ročně budou vyrábět přibližně 29 GWh čisté elektrické energie.

Toto množství elektřiny by postačilo ke kompletnímu nabití 500 000 elektromobilů Cupra Born. Tato čistá energie doplní certifikovanou zelenou elektřinu, při jejíž výrobě nevznikají žádné emise CO2 a kterou odebírají všechny výrobní závody společnosti SEAT S.A. od externích dodavatelů. „SEAT al Sol 2 podporuje dosažení cíle dekarbonizovat naše výrobní závody a poukazuje na význam obnovitelných zdrojů jako konkurenčního prvku v našem odvětví. Rozšíření projektu solární elektrárny je součástí transformačního procesu společnosti, který je nejambicióznější v naší historii a směřuje do nové éry elektromobility,“ vysvětlil Markus Haupt, člen představenstva společnosti odpovědný za výrobu a logistiku.

Původní část elektrárny je aktivní od roku 2013 a souběžně zůstane v provozu. Tato elektrárna, která je složena z celkem 53 000 panelů na střechách výrobních hal a odstavných ploch pro vyrobené automobily ve výrobním areálu Martorell, nabízí výkon 11 MW a vyrábí 17 GWh čisté elektrické energie ročně. Společně s rozšířením SEAT al Sol 2 bude projekt solární elektrárny společnosti nabízet celkový výkon 32 MW a vyrábět 46 GWh elektrické energie z obnovitelných zdrojů ročně. Uvedení nových fotovoltaických elektráren, které byly vyvinuty ve spolupráci s nezávislým španělským obchodníkem s energiemi, společností CONECTA2 ENERGÍA, do provozu je plánováno na rok 2024.

SEAT al Sol 2 využije kromě velkých ploch ve třech výše uvedených výrobních závodech také parkoviště pro zaměstnance v okolí areálu Martorell, aby byly solární panely maximálně využity pro udržitelnou výrobu elektrické energie. Společnost SEAT S.A. v současnosti prochází nejambicióznější transformací ve své historii. Její výrobní závod v Martorellu, který v letošním roce oslavuje své 30. výročí, bude od roku 2025 vyrábět elektromobily Cupra a Volkswagen. Pro realizaci tohoto cíle pak byl nastaven plán průmyslové, organizační a kulturní transformace, který zrcadlí zaměření na trvalou udržitelnost včetně strategických iniciativ, mezi něž patří využívání systémů vlastní výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů s cílem minimalizovat vliv na životní prostředí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze