Druhý bod pro Španělsko, baterkárnu získal SEAT Martorell

3
Druhý bod pro Španělsko, baterkárnu získal SEAT Martorell
Fotografie: SEAT
  • Výběr lokality pro novou baterkárnu se původně týkal i Česka
  • Důležitá investice však nakonec skončí ve Španělsku
  • Stane se pilířem budoucí výroby rodiny malých levných elektromobilů

Bez dalších podrobností o průběhu výběru lokality se pochlubila automobilka SEAT, že pro svůj výrobní areál v Martorellu získala další investici ve výši 300 milionů eur (7,13 miliardy korun). Ta pochází z kooperativního španělského projektu státního a soukromého kapitálu PERTE VEC a poputuje do vybudování haly na výrobu elektrických článků i celých baterií. Jedná se o již druhou podobnou investici koncernu Volkswagen ve Španělsku, první baterkárna s plánovaným otevřením v roce 2026 a kapacitou až 60 GWh roste ve Valencii.

Nová hala o ploše 64 000 m2 naváže na tzv. Dílnu 10, kde budou vznikat elektrické subkompakty značek SEAT, Škoda a Volkswagen tak, aby se minimalizovala vnitrozávodová logistika. Spuštění celého komplexu je plánováno na rok 2025, samotná baterkárna přinese více než 400 přímých a přes 100 nepřímých pracovních míst.

Diskuze ke článku
Bohumil Filip
Bohumil Filip
čekal snad někdo něco jiného? Tady je země, která elektromobilitu moc nepodporuje a novináři jí dokonce cíleně podkopávali. Jakmile tedy koncern rozhodl že Škodovka bude vyrábět jen spalováky, tak to bylo už jen potvrzení toho že baterkárna půjde jinam. Nejlépe tam kde se budou dělat i ty elektromobily, že?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze