Volkswagen sbírá data na dálnici A39 v Německu. Cílem je lepší autonomní řízení

Volkswagen sbírá data na dálnici A39 v Německu. Cílem je lepší autonomní řízení
  • Sbírání dat probíhá na sedmikilometrovém zkušebním úseku dálnice A39 v Německu
  • Veškerá data jsou anonymní, nesnímá se tedy ani váš obličej, ani vaše SPZ
  • Data mají sloužit k novým poznatkům a následně ke lepšímu autonomnímu řízení

Volkswagen se podílí na společném projektu s názvem „Zkušební zóna Dolní Sasko“. Na dálnici A39 mezi dálničními křižovatkami Wolfsburg-Königslutter a Cremlingen byl včera zprovozněn sedmikilometrový zkušební úsek pro sledování dopravy. Na úseku, provozovaném Německým centrem pro letectví a kosmonautiku (DLR), je kamerami anonymně zaznamenávána jízda různých účastníků silniční dopravy. Volkswagen očekává, že úsek financovaný spolkovou zemí Dolní Sasko a centrem DLR přinese nové poznatky pro autonomní jízdu.

Centrum DLR instalovalo v uplynulém roce po celé délce zkušebního úseku záznamovou techniku, která dokáže s vysokou precizností určovat polohu všech vozidel, a tím sledovat veškerou dopravu. Volkswagen použije získávané informace k vylepšování softwaru pro autonomní jízdu. Zkušební zóna je otevřenou výzkumnou a vývojovou platformou, která nabízí jedinečnou kombinaci různých možnosti testů a zkoušek, například simulaci různých dopravních toků. Dr. Frank Welsch, člen představenstva společnosti Volkswagen, odpovědný za vývoj, zdůraznil význam zkušebního úseku: „Data z každodenního provozu jsou pro další výzkum autonomní jízdy nezbytná. Zkušební zóna Dolní Sasko nám umožní získávat tato data ze zcela reálného prostředí a navíc je můžeme doplňovat simulacemi.

Data ze sledovaného úseku jsou anonymizovaná. To znamená, že jsou vyhodnocovány pouze tzv. trajektorie, nikoli specifická data o jednotlivých vozidlech, jako je například registrační značka nebo tvář řidiče. Trajektorie popisují pouze pohyb vozidla. Kromě záznamové techniky byla pro potřeby vývoje instalována také technologie pWLAN, která slouží k přímé komunikaci mezi jednotlivými vozidly a mezi vozidly a dopravní infrastrukturou. Touto tzv. technologií „Car2X“ je již sériově vybaven nový Golf a v budoucnosti nalezne uplatnění také v modelu ID.3.

Projekt centra DLR je podporován dolnosaským ministerstvem pro hospodářství, práci, dopravu a digitalizaci a dolnosaským ministerstvem pro vědu a kulturu. Data, získávaná na úseku dálnice A39, používají kromě Volkswagenu také společnosti Continental AG, Wolfsburg AG, IAV GmbH, OECON GmbH, ADAC Niedersachsen/Sachsen-Anhalt e.V., NordSys GmbH a Siemens AG.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze