Volkswagen prý uvažuje o uzavření továrny na škodovky, kvůli elektromobilům

Volkswagen prý uvažuje o uzavření továrny na škodovky, kvůli elektromobilům
Fotografie: Škoda Auto
  • Konkrétně jde o čínskou továrnu v Nanjingu, kde vznikají vozy Škoda a Volkswagen Passat
  • Není jisté, zda se továrna, která produkuje až 360 tisíc vozů ročně, uzavře, nebo bude zrekonstruována

Podle aktuálních zpráv plánuje německý Volkswagen zastavit výrobu v jednom ze svých závodů na výrobu automobilů se spalovacími motory v Číně. Podle agentury Reuters to měla uvést osoba dobře obeznámená se situací v továrně.

Automobilka spolu se SAIC Motor, partnerem ve společném podniku, prý postupně přesune výrobu vozů Volkswagen Passat a Škoda z fabriky v 10milionovém Nanjingu do nedaleké továrny ležící ve stejné provincii. Jak dodává electrek.co, není však znám definitivní harmonogram přesunu a zatím se nerozhodlo, zda se továrna v Nanjingu s kapacitou na výrobu 360 tisíc vozů ročně uzavře, nebo bude zrekonstruována. Některým zaměstnancům továrny v Nanjingu měl být nabídnut přesun do závodu SAIC-VW v Yizhengu, kde se v současné době vyrábí sedan Lavida.


Zastoupení značky Volkswagen pro Čínu reagovalo na zprávu, se kterou jako první přišel zpravodajský server Bloomberg News, slovy: „Všechny továrny SAIC Volkswagen fungují standardně, v souladu s požadavky trhu a našimi prognózami.“ Nicméně v reakci také zaznělo, že firma pokračuje v transformaci na výrobu chytrých vozidel a jejich komponent. To vše v souvislosti se slábnoucí poptávkou po vozech se spalovacími motory.

Dodejme, že nejde o jedinou továrnu, u níž Volkswagen přemýšlí o uzavření. Mnohem více jistě Němce zajímá osud továren na domácí půdě, neboť nedávno jsme mohli slyšet, že Volkswagen již nemůže vyloučit uzavření továren v Německu, protože hledá způsoby, jak ušetřit několik miliard eur v rámci snižování nákladů. V souvislosti s tím jeho finanční ředitel varoval, že značka má jeden, možná dva roky na změnu. Asi pak nepřekvapí, jak se k situaci staví odbory.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze