Velký krok v autonomní dopravě. Ničí život nemá větší cenu, zní z Německa

Velký krok v autonomní dopravě. Ničí život nemá větší cenu, zní z Německa
  • Autonomní auta v Německu nesmí při hrozící havárii rozlišovat pohlaví ani věk
  • Autonomní systémy musí zajistit záchranu co nejvíce lidských životů
  • Automobilky tak mají o jeden velký problém méně

Autonomní auta jednou – a nejspíše to nebude dlouho trvat – skutečně budou brázdit naše silnice. Jak už to tak bývá, tak kdykoli přijde na svět něco nového, vyrojí se spousta otázek. Koneckonců většinu otázek, které bude potřeba řešit, vám shrne následující video:

Jde především o to, že autonomní řízení je systém, kterému musíte dát jasné preference. Tedy hierarchii, kdo je nejdůležitější. Kdyby mělo dojít k nehodě například se zvířetem, bude upřednostněno zdraví posádky v autě, bezpečnost zvířete nebo co nejmenší poškození vozu? A co když bude hrozit srážka s člověkem – čí život je důležitější? Tento etický problém však může jít ještě dál. Představte si, že vám před auto skočí 70letý pán nebo 7letý chlapec. Má systém chránit posádku a zranit chodce, nebo snad mladého chlapce zachránit na úkor posádky, ale staršího pána nikoli?

Bezpochyby jde o největší problém, kterému budeme muset čelit. Autonomní řízení je systém, který bude poslouchat takové rozkazy, jaké mu dají programátoři.

První výrazný krok v této oblasti podnikla německá vláda. Jak konkrétně regule našich západních sousedů ohledně autonomního řízení vypadají, si můžete v originále přečíst zde. Jasně z nich vyplývá, že žádný lidský život nemá přednost před jiným. V Německu tedy nesmí autonomní auta řešit, zda vám před auto skočil stařík, mladík, žena či černoch. Cílem bude vždy zachránit co největší počet lidských životů, tedy jak život těch, kteří jsou před autem, tak i těch, kteří cestují uvnitř.

Zdroj: qz.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze