Velká Británie poráží zbytek světa. Zřejmě povolí autonomní vozidla už letos

1
Velká Británie poráží zbytek světa. Zřejmě povolí autonomní vozidla už letos
Fotografie: Valeo
  • Britská vláda zřejmě ještě letos povolí samočinné řízení s některými omezeními
  • Je třeba ještě dořešit legislativu, námitky mají i pojišťovny
  • Slibuje si od toho omezení počtu vážných nehod a smrtelných obětí

Vláda oznámila, že pravděpodobně ještě letos bude v Británii zlegalizováno používání autonomních vozidel. V první vlně půjde o systémy, sledující rychlost vozidla a jeho pozici v jízdním pruhu. A to pouze do rychlosti 60 km/h. Řidič nebude povinen držet ruce na volantu ani sledovat cestu, musí ovšem zůstat ostražitý a případně zareagovat do 10 sekund, když si o to vůz zažádá. Ozvali se však pojišťovny, které varují před zavádějícím označením takových vozidel jako „samořídicích“. Toto označení jim totiž údajně náleží až po typovém schválení ve Velké Británii a při neexistenci důkazů, zpochybňující schopnost příslušného automobilu řídit samostatně. V současné době se podle tesmanian.com pracuje na související formulaci upravených zákonů pro dálniční provoz.

Vypadá to, že Velká Británie vyhraje světové klání o prvenství v povolení autonomních aut, což by jí pomohlo vylepšit reputaci, pošramocenou tahanicemi o Brexit. Zpráva je o to překvapivější, že podle velké analýzy společnosti KPMG z roku 2018 byla Británie v míře připravenosti na tento významný krok až pátá za Nizozemím, Singapurem, Spojenými státy a Švédskem (ovšem těsně před Německem a s náskokem i před Francií), s velkými rezervami zejména v připravenosti pevné i mobilní infrastruktury. Jenže ministerstvo financí od té doby do těchto oblastí investovalo 400 milionů GBP (cca 11 900 000 000 Kč) a vypadá to, že se podařilo skóre zlepšit.

Tamější Sdružení výrobců a prodejců automobilů sdělilo, že tato technologie může v následující dekádě zabránit 47 000 vážných nehod a 3 900 ztrátám na životech. Samozřejmě se očekává brzké povolení i dalších kroků směrem k plné autonomii. Tato zpráva potěší i současní či budoucí majitele Tesel, protože budou moci konečně legálně používat autonomní systém FSD, a překvapivě to nejspíš nebude ve Spojených státech.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Tak super, předskokani jsou důležití aby vychytali problémy, aniž bychom si my zaplevelili právní systém mizernou legislativou a následujícími desítkami novel a telenovel. Převezmeme to pak už vyžehlené a tak to má být ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze