Uber nejvíce používají Pražané do 34 let. Co dále prozradil průzkum?

Uber nejvíce používají Pražané do 34 let. Co dále prozradil průzkum?
  • Celých 74 procent dotázaných službu Uber znalo
  • Lidé oceňují možnost si přivydělávat ve svém volném čase

Agentura Kantar TNS provedla nezávislý průzkum o nejpopulárnější mobilní aplikaci smluvní přepravy v Praze. Tou se stal Uber, kterému dává před konkurencí přednost hned 25 procent individuálních cestujících. Zajímavou informací je také fakt, že Uber zná 74 procent dotázaných, což je růst oproti loňskému roku, kdy o Uberu slyšelo jen 48 procent dotázaných.

Průzkum také ukázal, že hned 64 procent lidí žijících v Praze občas využívá smluvní dopravu, zatímco minulý rok to bylo pouze 46 procent. Dalo by se tak říci, že Pražané jsou fanoušky technologií, což více jak polovina (53 procent) dotázaných také potvrdila. Více jak jedna pětina dotázaných také sdělila, že je pro ně daleko důležitější vědět, jaký řidič pro ně přijede, jakým automobilem a s jakou SPZkou, než aby byl daný vůz označený jako taxi.

A jak vůbec Pražané Uber vnímají? Průzkum tvrdí, že jako inovativní a progresivní společnost. Obyvatelům se líbí především možnost flexibilního přivýdělku, což ocenilo hned 93 procent dotázaných.

„Uber je synonymem fenoménu sdílení a ekonomiky příležitostí. Jak vyplynulo z průzkumu Kantar TNS, Pražané náš koncept městské mobility postavený právě na digitálních technologiích vnímají jako to nejlepší řešení pro celý trh. Možnost svobodné volby totiž přináší lidem nejen finanční prospěch a užitek, ale představuje tu nejúčinnější ochranu spotřebitelů. Protože pouze zdravá konkurence a přirozená soutěživost lidí je tím pravým stimulem pro další zvyšování kvality služeb,“ říká Tomáš Peťovský, generální ředitel společnosti Uber Česká a Slovenská republika, a dodává: „Spolehlivé, miliony uživatelů po celém světě ověřené digitální technologie dokáží díky sledování polohy GPS plnohodnotně nahradit nejen mapy či zkoušky z místopisu. Díky schopnosti „učit se“ – tedy využít minulá data a kombinovat je s aktuální dopravní situací – umožňují i přesně stanovit nejlepší možnou trasu a navíc nahradit fyzické, do značné míry problematické taxametry.“

Nejvíce Uberu fandí lidé do 34 let se středním nebo vyšším vzděláním. Respondenti všech věkových kategorií (včetně úrovně vzdělání) se ale jednoznačně a s významnou převahou (70 % všech respondentů) shodují v názoru, že by zákonodárci a regulátor trhu, tj. Ministerstvo dopravy ČR, měli vycházet vstříc službám tzv. sdílené ekonomiky.

Dodejme, že se jednalo o kvantitativní on-line průzkum v květnu 2017 na celkovém vzorku 1 000 Pražanů.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze