Trump na rozcestí. Dvoří se Muskovi, ale zároveň chce zatopit elektromobilům

Trump na rozcestí. Dvoří se Muskovi, ale zároveň chce zatopit elektromobilům
Fotografie: The White House
  • Donald Trump pokračuje ve schizofrenické předvolební rétorice
  • Ostře brojí proti podpoře elektromobilů
  • Zároveň ale chválí Elona Muska a chce ho do vlády

Donald Trump stupňuje své úsilí o znovuzískání amerického prezidentského křesla. Stálé hlásá své konzervativní, republikánské postoje a chce zrušit daňovou úlevu pro elektromobily, kterou v rámci balíčku Inflation Reduction Act (IRA) zavedl dosluhující prezident Joe Biden. Zároveň ale veřejně adoruje Elona Muska a prohlašuje o něm, že by jej rád získal do vlády, nebo aspoň jako poradce. To by pro šéfa Tesly nebylo nic nového, protože už jednou Trumpovi s vládnutím radil. Ovšem pouze do okamžiku, kdy Trump oznámil odstoupení od pařížské klimatické dohody. Roztržka ovšem zřejmě nebyla ideologická, protože oba muži k sobě opět našli cestu. Ta vedla přes Trumpovu hlasitou podporu, jejíž součástí byl i záměr štědře podporovat republikánského kandidáta. Musk se ovšem k celé věci zatím nevyjádřil.

Těžko soudit, zda Muskovi ve skutečnosti až tolik nejde o životní prostředí, jak se donedávna mohlo zdát z jeho příklonu k elektrickým automobilům, či je Trumpova přízeň tak trochu na prodej. Pro druhou variantu by podle Autoblogu svědčilo, že míní zabránit zákazu TikToku, který je sice v euroamerickém světě vnímán velice kontroverzně, ovšem potenciálnímu prezidentovi vyšli jeho provozovatelé vstříc. Trump také poněkud ztlumil své útoky vůči elektromobilům a dokonce se prohlásil za jejich velkého příznivce. Neopomněl ovšem, tak trochu ironicky, dodat, že zároveň fandí i spalovacím autům, hybridům, či čemukoliv jinému, co se naskytne.

Bez zajímavosti nejsou ani tradičně silné útoky vůči Mexiku, které Spojeným státům podle jeho slov krade automobilový průmysl. Trump na to má jednoduchý recept: zdanit auta, vyrobená v Mexiku, natolik, aby se výroba vrátila opět do Států. Čínské automobilky naopak v zemi uvítá a neváhá vytasit ani pobídky. Otázkou samozřejmě je, jak moc se jeho slova setkávají se skutečnými záměry a reálnou mocí amerického prezidenta. Před svým prvním zvolením například sliboval, že donutí Mexiko, aby za svoje peníze postavilo plot kolem amerických hranic proti přílivu tamějších emigrantů do USA. Těžko soudit, kolik procent voličů tomuto zjevnému nonsensu uvěřilo, ovšem mexická karta na konzervativní elektorát zjevně funguje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze