Tramvaj bez řidiče? Zdá se, že už blízká budoucnost

Tramvaj bez řidiče? Zdá se, že už blízká budoucnost
Fotografie: Škoda Group
  • Škoda Group demonstrovala autonomní tramvaj v depu dopravního podniku Tampereen Ratikka
  • Cílem je automatizovat rutinní procesy pro zvýšení efektivity a bezpečnosti

Škoda Group se pochlubila velkým úspěchem, který dokonce považuje podle jejích slov za průlomový. V tramvajovém depu v Tampere demonstrovala první ukázku funkce ekosystému Smart Depo, jenž integruje existující a nově vyvinuté technologie do uceleného řešení a automatizuje rutinní procesy s cílem zvýšit efektivitu a bezpečnost depa. Automatizace pak minimalizuje potřebu manuálních zásahů, zvyšuje bezpečnost, a v konečném důsledku i optimalizuje náklady. Ekosystém Smart Depo konkrétně nyní umožnil tramvaji poprvé úspěšně absolvovat automatizovaný pohyb v různých scénářích bez přítomnosti řidiče, jak ukazuje příspěvek ze sociální sítě X níže. Škodě Group se to povedlo jen rok po oznámení vývoje projektu a je velkým krokem směrem k plné autonomii. Vývoj přitom probíhal v České republice za podpory Skupiny PPF.


Ukázka technologie budoucnosti proběhla v depu dopravního podniku Tampereen Ratikka, s nímž Škoda Group dlouhodobě spolupracuje na vývoji a testování digitálních technologií. Tramvaj Škoda Smart Artic X34 během ukázky plnila komplexní úkoly zadávané na dálku prostřednictvím serverové aplikace. Vozidlo se bez zásahu řidiče automaticky pohybovalo po depu, včetně průjezdu mycí linkou. Samostatně také dokázalo reagovat na překážky na kolejích vzhledem k integraci systému ATO a antikoliznímu systému ACS, jenž Škoda vyvinula speciálně pro tramvaje. Na podobných aktivitách Škoda Group pracuje také v České republice, konkrétně v rámci memoranda o spolupráci na autonomní mobilitě v Plzni.

Minulý rok jsme představili vizi Smart Depa. Díky stabilní podpoře investora a intenzivní práci našich vývojářů jsme za pouhý rok dokázali vizi přetavit ve skutečnost. Úspěšná demonstrace automatického posunu a jeho reakcí v ekosystému Smart Depa pro nás znamená další krok na cestě k plně autonomní tramvaji,“ říká Jiří Liberda, Digital Managing Director ve Škoda Group.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze