Toyotu postihl obří výpadek jejích japonských fabrik. Možná jde o pomstu

1
Toyotu postihl obří výpadek jejích japonských fabrik. Možná jde o pomstu
Fotografie: Toyota
  • Toyotu v úterý postihl velký výpadek interních systémů
  • Postihl třetinu jejích výrobních kapacit, celkem 14 závodů
  • O hackerský útok by podle mluvčího jít nemělo

Největší světová automobilka dnes ráno tamějšího času musela čelit velmi nepříjemné situaci. Podle Automotive News Europe výpadek ochromil minimálně na půl dne 12 ze 14 japonských továren Toyoty, později se přidaly i zbývající dvě. Byl totiž ochromen systém objednávání dílů od subdodavatelů, který v krátké době zastavil celou produkci. Toyota totiž plně spoléhá na úsporný systém just in time, jehož je průkopníkem. Výpadek dominovým efektem postihl i další výrobní kapacity, v době psaní tohoto textu ještě není vyřešen.

Mluvčí Toyoty sice prohlásil, že zřejmě nešlo o kybernetický útok, jeho slova ale zpochybňuje fakt, že Toyota už se jednou vloni obětí cizích hackerů stala. Aktuální událost by navíc mohla mít souvislost s vypouštěním radioaktivního vody z havarované jaderné elektrárny Fukušima do moře, proti němuž protestuje velká část světa. Výpadku prý navíc předcházely výhružné telefonáty do různých japonských firem a úřadů, pravděpodobně z Číny.

Diskuze ke článku
Tomáš Čermák
Tomáš Čermák
Ta vypoustena voda je min radioaktivni nez ta do ktere se to vypousti ale protoze ma dost lidi z radioaktiviti hruzu, da se ji dobre vyuzit, v cemz je dobra Cina.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze