Toyota a Stellantis se silně staví proti Bílému domu kvůli elektromobilům

1
Toyota a Stellantis se silně staví proti Bílému domu kvůli elektromobilům
Fotografie: The White House
  • Automobilky uvedly, že plán Bílého domu bude nutit k agresivnímu a nereálnému prodeji elektrických vozidel a povede k tlaku na kritické zásoby nerostných surovin
  • Tesla má, nepřekvapivě, jiný názor

Automobilky Toyota a Stellantis uvedly, že plán Bílého domu by si vynutil agresivní a nereálný prodej elektrických vozidel, což by způsobilo tlak na kritické zásoby nerostných surovin. Firmy Stellantis a Toyota v připomínkách podaných federální vládě, jak upozorňuje Bloomberg, varovaly, že navrhovaná omezení emisí pro osobní a lehké nákladní automobily jsou příliš optimistická a diskriminují hybridní vozidla.


Toyota zmínila, že návrh Bílého domu podceňuje klíčové problémy, včetně nedostatku nerostných surovin pro výrobu baterií plus připomíná vysokou pořizovací cenu elektromobilů.

Stellantis uvedl, že Agentura pro ochranu životního prostředí (United States Environmental Protection Agency, dále jen EPA) má příliš optimistická očekávání ohledně růstu trhu s elektromobily a předpokládá dokonalý přechod. Automobilka rovněž poznamenala, že agentura podceňuje zaostávající výrobní kapacity a podporu spotřebitelů, což zvyšuje značné riziko pro automobilový průmysl.

Jak uvádí insideevs.com, Spojené státy americké plánují zavést nejambicióznější limity emisí výfukových plynů v historii, a to počínaje rokem 2027. Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) pak očekává, že v roce 2032 budou elektromobily tvořit 67 % prodejů nových lehkých užitkových vozidel a 46 % prodejů nových středně těžkých vozidel.

To překračuje dřívější cíl prezidenta Joe Bidena, aby do roku 2030 bylo 50 % nových osobních a lehkých nákladních automobilů s nulovými emisemi. Důležité však je, že kvůli přísným navrhovaným normám budou muset výrobci automobilů masivně zvýšit výrobu a prodeje elektromobilů, aby splnili limity CO2 na kilometr.

Zatímco Stellantis a Toyota se k návrhům vlády USA staví kriticky, Tesla vyzvala EPA, aby vzhledem k rychlému tempu elektrifikace lehkých užitkových vozidel přijala ještě přísnější požadavky, konkrétně rozšíření bateriových elektromobilů ve výši nejméně 69 % v roce 2032.

Diskuze ke článku
Stanislav Vondraš
Stanislav Vondraš
To je zajímavé, jak všichni ti, kteří propagují spalovací motory, mají starost o ekologii, dostatek materiálů, cenu výrobků a další věci, které se jich nyní ani netýkají.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze