Toyota začala brzdit výrobu elektromobilů. Produkce spadne o třetinu

4
Toyota začala brzdit výrobu elektromobilů. Produkce spadne o třetinu
Fotografie: Toyota
  • Celkově má produkce elektromobilů klesnout o 500 tisíc vozidel do roku 2026
  • Do dvou let chce vyrobit jeden milion elektromobilů pro celý svět
  • Za vše může zpomalení globálního trhu

Toyota se před pár dny nechala slyšet, že hodlá výrazně zpomalit výrobu elektrických vozidel. Tím sníží celosvětovou produkci na jeden milion vozů do roku 2026, což je o zhruba 30 % méně, než dříve oznámená prognóza pro toto období.. Píše o tom asia.nikkei.com a rozhodnutí japonské automobilky bylo vyvoláno zpomalením globálního trhu s elektromobily. Toyota o novém rozhodnutí již informovala své dodavatele dílů. Podle nového plánu chce Toyota v roce 2025 vyrobit o něco málo více než 400 tisíc elektromobilů a současně se chce stále držet hybridní technologie. Přitom v předešlém roce prodala lehce přes 100 000 elektromobilů a od ledna do července letošního roku činí prodejní statistika dalších 80 000 elektromobilů.

Podle posledních průzkumů dosáhly celosvětové prodeje elektromobilů v roce 2023 počtu 9,7 milionu kusů, což je o 32 % více, než v předchozím roce. Tempo růstu se však zpomalilo a právě to nutí Toyotu začít uvažovat jinak. Dokonce i Tesla eviduje od letošního ledna do června meziroční pokles prodejů o 7 % na výsledných 830 000 kusů. To je vůbec poprvé, kdy pololetní prodeje Tesly klesly pod čísla předchozího roku. Jak jsme již informovali, kolísání trhu s elektromobily zasáhlo i německý Volkswagen. Ten poprvé zvažuje uzavření továrny v Německu kvůli vysokým nákladům na investice do elektromobilů. Americký výrobce Ford pro změnu nedávno oznámil, že zastavuje vývoj velkých elektrických SUV. Jak to tak vypadá, trh s elektromobily potřebuje oživení a dokud se tak nestane, někteří výrobci nedostanou jistotu dalšího vývoje elektrických modelů.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Prostě přichází krize po tučných letech, není potřeba z toho dělat kovbojku.....
Dini Dini
Dini Dini
Plno lidí si to koupilo moc brzo (jako já) kdy to ještě nebylo vychytaný a hlavně není možný to EV rozumně prodat. Hipe je pryč a teď se tato nová technologie uchází o přízeň masových zákazníků. Zůstanou ti, kteří trefí náladu spotřebitelů.

Ale jako problém vidím Passat 2.0TDI Elegance s příplatkama za cenu 4,5Kč/km na OL. Než se tam dostanou ceny EV, proteče ve Vltavě ještě hodně vody.
Stanislav Vondraš
Stanislav Vondraš
Toyota vyrábí elektromobily? Tomu jednomu se ani snad elektromobil nedá říkat. Ať se pochlubí jak letí Mirai, který tlačí do světa 10 let.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze