Toyota testuje mobilní kliniku na vodík

Toyota testuje mobilní kliniku na vodík
Fotografie: Toyota
  • Vůz má sloužit například v době přírodních katastrof, počítá se ale i s využitím jako testovací stanice na přítomnost koronaviru
  • Auto zvládne dodávat elektřinu do různých elektrických produktů

Nemocnice Červeného kříže v japonském Kumamotu a Toyota Motor Corporation začnou do léta společně testovat první mobilní kliniku poháněnou vodíkovými palivovými články. Testy mají potvrdit efektivní využití komerčního vozidla na vodík v oblasti zdravotnictví. Vůz s nezávislým zdrojem elektrické energie by měl sloužit například v době přírodních katastrof, ale i pro běžnou práci zdravotníků v terénu. Jeho přínosem má být snížení emisí CO2, které způsobují globální oteplování.

Japonsko se v posledních letech potýká s častějším výskytem tajfunů, silných dešťů a dalších přírodních katastrof, které doprovází výpadky elektřiny v domácnostech a evakuačních centrech. Tyto události zároveň zvyšují potřebu lékařských služeb v postižených oblastech. Jako základ pro mobilní kliniku slouží minibus Coaster se zdrojem energie využívajícím systém palivových článků z Toyoty Mirai. Na silnici vykazuje vynikající ekologické vlastnosti bez emisí CO2 s nízkou hlučností a vibracemi.

Může sloužit také jako stanice na testování koronaviru

Díky několika napájecím zásuvkám 100 VAC, které jsou umístěné nejen uvnitř vozidla, ale také mimo kabinu, je auto schopné dodávat elektřinu do různých elektrických produktů. Je také vybavené externím systémem stejnosměrného elektrického napájení, který poskytuje vysoce výkonné a velkokapacitní napájení o maximálním výkonu 9 kW. Uvnitř vozidlo využívá klimatizaci s filtrací vzduchu prostřednictvím HEPA filtru.

Sanitka na vodík

Kromě nouzové přepravy pacientů Toyota i zástupci nemocnice věří, že mobilní klinika má potenciál pro širokou škálu aplikací v oblasti zdravotní péče, včetně dodávek elektřiny do autobusů pro darování krve a vozidel pro lékařské prohlídky nebo testovacích stanic na přítomnost koronaviru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze