Toyota představila koncept městského crossoveru Aygo X Prologue, bude to elektromobil?

4
Toyota představila koncept městského crossoveru Aygo X Prologue, bude to elektromobil?
Fotografie: Toyota
  • Crossover Aygo X Prologue je podle Toyoty městský vůz budoucnosti
  • Design vychází z modelu Aygo, ale je výraznější a odvážnější
  • Bude Aygo X Prologue elektromobil, když jde o městské auto?

Toyota představila studii městského automobilu s názvem Aygo X Prologue. Jak už název napovídá, vychází z Ayga, který v roce 2005 převzal roli nejdostupnějšího modelu značky Toyota. Jde ale o módní crossover a Toyota jej označuje jako městský vůz budoucnosti. O technice pohonu ale při prezentaci nepadlo ani slovo. Dostane elektrický pohon, nebo alespoň hybridní? U městského auta by se to určitě nabízelo.

Nejprve se ale podívejme na design vozu. Aygo cílí svojí hravostí a zábavností především na duchem mladé a progresivní zákazníky. Svým svěžím charakterem a zajímavou jízdní dynamikou tradičně oslovuje vyznavače stylu, a ke značce tak již dokázalo přitáhnout mnoho nových evropských uživatelů. V rámci návrhářského centra ED2 vznikl speciální tým, který pro vůz navrhl ještě smělejší a výraznější vzhled. „Každý si zaslouží senzační vůz. Při pohledu na Aygo X Prologue mohu s hrdostí prohlásit, že přesně takový tým ED2 stvořil a do tohoto segmentu přináší revoluční změnu,“ říká prezident ED2 Ian Cartabiano.

Design vyzařuje více odvahy i dynamiky než Aygo

Označení Aygo podle Toyoty symbolizuje osobní svobodu a mobilitu. Aygo X Prologue k tomu přidává i drzejší element. Při pohledu ze všech úhlů vyjadřuje jasný postoj se silnou osobností. Větší kola a zvýšená poloha za volantem se odráží v lepším výhledu ven, a tím i přehledu o dění na vozovce. Výrazný dvoubarevný lak karoserie se odrazil v jedinečném ostrém profilu, který upoutá pozornost důrazem na ochotu ihned se vrhnout do akce. Pro podtržení ostřejší podoby vozu použili návrháři výrazné barvy. Vybírali z konkrétních ingrediencí, kterými jsou chilli papričky, zázvor, wasabi a černý pepř. Další možností, jak posunout barevnost na novou úroveň, bylo použití dvoubarevného lakování karoserie. Aygo X Prologue posouvá barevnou kvalitu o stupínek výše jemným popraškem modrých metalických vloček ve směsi laku. S ohledem na výsledný oslnivý efekt tento lak dostal označení „zářivá chilli červená“.

Pocit dynamiky ve prospěch agresivnější sportovní image ještě akcentuje nová klínovitá linie střechy. High-tech přední světlomety ve tvaru křídel obepínají horní část kapoty motoru. O něco níže zaujme velká maska chladiče, mlhová světla a kryt nárazníku, ve všech případech s motivem šestiúhelníku a poukazem na vůz připravený vyrazit na cestu. Aygo X Prologue navíc disponuje řadou praktických prvků zaměřených na svobodnou mobilitu. Do ochranného krytu zadního nárazníku konstruktéři umístili držák k upevnění nosiče jízdních kol. Profil vozidla ještě akcentuje integrovaný střešní nosič, který svým vzhledem opticky navazuje na šestiúhelníková zadní světla s nenásilným poukazem na tradici modelu. Ve vnějším zpětném zrcátku je upevněna akční kamera, která spolehlivě zaznamená vše, co se kolem auta děje.

Bude Toyota Aygo X Prologue elektromobil?

Pojďme se ale zamyslet nad pohonem. Současné Aygo, přestože je to městské auto, nenabízí ani hybridní pohon. Pokud ale Toyota říká, že Aygo X Prologue je městským autem budoucnosti, lze předpokládat minimálně hybridní pohon, ale spíše bychom čekali přímo elektrický, který ve městě dává největší smysl. Právě vyšší podvozek i celá stavba karoserie umožňuje umístění baterie v podlaze, což teorii o elektrickém pohonu podporuje. Zároveň ale je na přídi velký vstup vzduchu ke chladiči, což elektromobil nepotřebuje. Možná jde ale jen o designovou záležitost, ostatně elektromobil Lexus UX 300e má také velkou masku chladiče, která je stejně rozměrná jako u ostatních motorizací. Na informace o pohonu si ale budeme muset počkat.

Diskuze ke článku
Two Gamers cz
Two Gamers cz
V roce 2021 predstavovat EV do města?? Do města se už nabízeli auta v r.2011 Miev, ION, atd. A prodávali se jak?? Na hov.. takže nevim jestli to je správná cesta, Toyota chce stejně Vodik
Hans Jirak
Hans Jirak
pracháč koupi manželce na nákup Superba a chudák si na Toyotu za 600 nechá zajít chuť

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze