Toyota Mirai se bude prodávat i v Kanadě

1
Toyota Mirai se bude prodávat i v Kanadě
  • Hydro Québec je celosvětově čtvrtým nejvýznamnějším výrobcem čisté elektřiny původem z vodních elektráren
  • Mirai disponuje výkonem až 151 koní a točivým momentem 335 Nm

Na CESu jsem se podívali na vodíkový Hyundai NEXO, ale to zdaleka není jediným autem na vodík. Ba co více, taková Toyota Mirai už se nějaký ten pátek běžně prodává, i když ne na všech trzích. Jeden nový přibude a bude se jednat o ten kanadský.

Toyota chce využívat hydroelektrárny v této provincii. I proto se rozhodla, že se Mirai bude prodávat na tomto trhu. Hydro Québec je celosvětově čtvrtým nejvýznamnějším výrobcem čisté elektřiny původem z vodních elektráren, vodík sloužící k pohonu vozů Mirai se bude zároveň vyrábět z čistých zdrojů. Kanadská Toyota vloni úzce spolupracovala s mnoha partnery v Québecu – zejména s ministerstvy energetiky, životního prostředí a dopravy – aby byla v uvedené provincii zajištěna dostatečná infrastruktura pro čerpání paliva.

Québec má dobrou příležitost stát se světovým leaderem v otázkách energetického přechodu, což je výzva všech moderních ekonomik,“ uvedl Pierre Moreau, ministr pro energetiku a přírodních zdroje. „Tuto výzvu nemůžeme zvládnout sami; můžeme uspět pouze tehdy, pokud budeme vytvářet strategická partnerství se společnostmi jako Toyota, která nabízí elektromobil Mirai na palivové články.“

Na aerodynamické karoserii najdeme LED světlomety a světla denního svícení, kliky předních dveří a víko zavazadelníku s dotykovým senzorem a 17" litá kola. K tichému prostředí v pohodlné kabině přispívá zvukově izolační čelní sklo. V interiéru najdeme přední sedadla elektricky nastavitelná v osmi směrech, vyhřívání všech sedadel, nástup do vozu bez použití klíče a spouštění motoru tlačítkem Smart Key, vyhřívaný a elektricky nastavitelný volant se zabudovanými ovládacími prvky nebo prémiový audiosystém s navigací.

Mirai uchovává vodík v palivové nádrži. Vodík se v sadě palivových článků slučuje s kyslíkem a výsledkem chemické reakce jsou dvě věci: elektřina a voda. Elektřina pohání vůz, který disponuje výkonem až 151 koní a točivým momentem 335 Nm. Jedinými emisemi modelu Mirai je voda unikající z výfuku.

Toyota Mirai (první jízdní dojmy)

Technické parametry Toyota Mirai

Kompletní specifikace
Konstrukceliftback, 4 890 × 1 815 × 1 535 mm, 1 850 kg
PohonVodík, hnaná náprava: přední
Výkon113 kW, 154 koní, točivý moment: 335 Nm
Nádrž122 l
SpotřebaKombinovaná: ? l / 100 km
Cena od2 000 000 Kč

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Insider
"Na CESu jsem se podívali na vodíkový Hyundai NEXO, ale to zdaleka není jediným autem na vodík. Ba co více, taková Toyota Mirai už se nějaký ten pátek běžně prodává..." Vy budete expert na vodíková auta, co? Hm, pak byste měl vědět, že předchůdce vozu NEXO, Hyundai Tucson/ix35 FCEV, se sériově nevyrábí "nějaký ten pátek", ale pět let...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze