Továrna General Motors zažije revoluci. Odteď bude vyrábět pouze elektromobily

1
Továrna General Motors zažije revoluci. Odteď bude vyrábět pouze elektromobily
  • Automobilka General Motors oznámila přestavbu továrny v D-Ham a zároveň její přechod na výrobu elektromobilů
  • Bude se jednat o nejmodernější pracoviště výrobce, investice je stanovena na více než 50 miliard korun
  • Prvním vyrobeným vozem by měl být nástupce legendárního Hummera a pak i plně autonomní Cruise Origin

Automobilka General Motors za dob své největší slávy přinesla například Chevrolet Camaro a Corvette, Pontiac GTO, několik generací Cadillaců nebo CTS-V. Jedna z nejznámějších továren této automobilky s názvem Detroit-Hamtramck, také přezdívaná D-Ham, se už dlouho potýkala s problémy a například i demonstracemi pracujících, kteří se báli, že přijdou o práci. GM to však nevzdalo a místo toho, aby továrnu zavřelo, přebuduje ji na výrobu elektromobilů.

Prezident General Motors Mark Reuss
Prezident General Motors, Mark Reuss, promlouvá o přestavbě továrny D-Ham

Investice do továrny má přesáhnout 2,2 miliardy dolarů, což je v přepočtu něco přes 50 miliard korun. Vizí je postavit nejmodernější pracoviště, které vytvoří přes 2 200 potencionálních zaměstnaneckých pozic. Přestavba začne už na konci příštího měsíce a trvat má přes rok a půl, uvedl cnet.com. Po dokončení by prvním vyrobeným vozem měl být elektrický pickup, s největší pravděpodobností nástupce Hummera, který se má dočkat velkého návratu pouze v elektrické verzi. Hned na to se podle vyjádření GM má začít vyrábět plně autonomní vůz Cruise Origin.

To je velice zajímavé, protože tím se General Motors stane jednou z prvních automobilek, které zahájí masovou výrobu takového vozidla. Někteří experti na infrastrukturu totiž tvrdí, že jsme ještě daleko od doby plně autonomních vozů, nicméně v GM si myslí, že je to nevyhnutelná budoucnost a jakmile přijde den, kdy se technologie dostane na vyšší úroveň, nechtějí se cítit, že něco zaspali, jak píše Detroit Free Press. Zároveň tím pádem bude General Motors patřit mezi nejrychlejší výrobce na trhu, kteří budou moci takové vozy dodávat.

Cruise Origin

Do svých elektrických vozů plánují i vyrábět vlastní baterie, proto navázali spolupráci se společností LG Chem. K tomu si postaví novou továrnu v Ohiu. Celá událost ohledně přechodu automobilky na elektromobilitu je velice překvapivá a zdá se, že GM zatáhlo za záchranou brzdu dříve, než se dostalo do ještě větších problémů. Zbývá jen čekat, zda tento odvážný krok pomůže značce dostat se zpět k velkým prodejům a zašlé slávě.