Tohle nás nejspíš nemine. Designér ukázal přístrojovou desku budoucnosti

Tohle nás nejspíš nemine. Designér ukázal přístrojovou desku budoucnosti
  • Přístrojová deska samozřejmě nemá žádná hardwarová tlačítka
  • Hodí se do autonomních vozů
  • Jedná se o široký displej přes celou šířku vozu

Stačí se podívat na aktuální generaci Mercedesu-Benz třídy S nebo na nové Audi A8 a je vám jasné, že interiéry vozů směřují k naprosté digitalizaci a hardwarová tlačítka už nechce nikdo ani vidět. Klasické palubní desky se změtí tlačítek již moc dlouho vídat nebudeme, a proto se pojďme podívat na to, co nás čeká.

Nemůžeme říct, že bychom za ovládáním pouze přes displej souhlasili, ale asi si to tak žádá čas. Náš názor je, že se řidič musí na dotykový infotainment více soustředit. Na druhou stranu se však blíží doba, kdy lidský faktor při řízení bude mít jen malý vliv. Do autonomního vozu by se jistě hodila palubní deska od designéra Jasona Kima. Jedná se o jeden velký displej rozdělený do několika sekcí a říká si MIRi UX.

Na levé straně najdete rychloměr, elektrický dojezd, bezpečnostní asistenty a samozřejmě navigační pokyny. Pokud se posunete směrem vpravo, narazíte na celou mapu, média a telefon. Pak už nastává čistá zábava a na řadu přicházejí sociální sítě a další aplikace. Možná nejzajímavější údaj je zobrazené datum, které je nastaveno na 26. června 2024, kdy by podle autora mohlo dojít k uvedení na trh.

Možná jde o docela reálné datum, vezmeme-li v potaz, že takto situovanou palubní desku si dovolí výrobce dát pouze do autonomního vozu. Takto velký displej by prakticky nebylo problém do jakéhokoli vozu montovat již dnes, jen by jej řidič vytížený svou prací nevyužil. Zatím největší displej nabízí Tesla, která do svých modelů vkládá sedmnáctipalcové „skorotablety“.

Zdroje: carscoops.com, behance.net

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze